Deși prețurile globale la cacao au crescut la un nivel record în aprilie, fermierii din Ghana care produc această materie primă se luptă să supraviețuiască. Sistemul local de prețuri al guvernului a lăsat mulți fermieri de cacao frustrați și fără speranță, transmite DW.
În districtul Afigya Kwabre, din regiunea Ashanti din Ghana, oameni precum Kingsley Owusu sunt cunoscuți pentru cultivarea, de peste 30 de ani, de cacao.
Timp de mulți ani, recolta de cacao i-a permis să aibă grijă de copiii săi. Dar acum, la vârsta de 60 de ani, Owusu este îngrijorat.
„Nivelul meu de producție a scăzut din cauza schimbărilor climatice și a bolilor. Și activitățile miniere ilegale contribuie, de asemenea, la acest lucru”, a declarat Owusu pentru DW, adăugând că abia câștigă suficient pentru a supraviețui. Owusu obișnuia să producă aproximativ 10 saci de cacao pe sezon, dar acum se luptă să umple chiar și trei.
Consiliul pentru cacao din Ghana (COCOBOD), care reglementează sectorul, a anunțat recent că va crește semnificativ plata fermierilor de cacao pe tonă.
COCOBOD a transmis că această creștere a prețului de producție „a devenit necesară pentru a spori veniturile fermierilor de cacao”.
De la nivelul anterior de 20.928 cedi ghanezi (1.460 euro / 1.557 dolari) pe tonă, instituția a promis o creștere de aproape 60%, ceea ce înseamnă că va plăti fermierilor 33.120 cedi pe tonă în viitor. Aceasta se traduce prin 2.070 cedi per sacul de cacao cu o greutate brută de 64 de kilograme.
Cultivatorii de cacao din Ghana se simt excluși din procesul decizional
„Conform prețului mondial, ar trebui să primim mai mult”, a declarat Owusu pentru DW, subliniind că în această lună, prețul cacao pe piața mondială a ajuns la 10.000 de dolari pe tonă.
În Coasta de Fildeș, de exemplu, principalul producător de pe continent, fermierii își pot vinde boabele cooperativelor de care aparțin sau pot face comerț direct cu companii private.
Dar în Ghana, al doilea cel mai mare exportator de cacao din lume, există un mecanism stabilit de mult timp care limitează fermierii în mai multe moduri. Ei nu pot tranzacționa cu parteneri externi și, prin urmare, nu au control asupra propriilor prețuri.
Piața centralizată de cacao din Ghana, criticată
Între timp, purtătorul de cuvânt al COCOBOD, Fiifi Boafo, a declarat pentru DW că atunci când prețurile la cacao pe piața mondială cresc, acest lucru nu afectează imediat buzunarele fermierilor.
„Creșterea prețurilor pe piața internațională este ceva de care suntem entuziasmați, deoarece acest lucru le oferă fermierilor oportunități de îmbunătățire a veniturilor”, a explicat el.
Totuși, politica Ghanei de a impune prețurile de vânzare pentru cacao înseamnă că producătorii se bazează pe prețurile cu care guvernul este de acord, fără a avea un cuvânt independent de spus în această chestiune.
COCOBOD susține că această politică este menită să permită atât guvernului, cât și fermierilor producători de cacao să aibă un anumit control colectiv asupra mecanismelor cererii și ofertei pe piața mărfurilor, asigurând aprovizionarea viitoare cu cacao.
Moses Djan Asiedu, membru în consiliului de administrație al Organizației Fermierilor de Cacao din Africa de Vest, a spus că acest aranjament lasă țări producătoare de cacao, cum ar fi Ghana, neajutorate.
Asiedu a spus că fermierii locali din Ghana merită să obțină mai mult decât o fracțiune din prețul pentru care sunt vândute boabele lor și dă vina pe implicarea guvernului în procesul de producție pentru problemele producătorilor.
„Majoritatea fermierilor, aproximativ 70%, sunt bătrâni. Și le lipsește puterea de a-și menține fermele, mai ales dacă nu primesc destui bani pentru munca lor. Așa că își abandonează fermele”, a explicat Asiedu.
Ghana a produs aproximativ 750.000 de tone de boabe de cacao în sezonul 2021-2022. Producția a scăzut brusc de atunci. Producția de cacao a Ghanei pentru sezonul 2023-2024 este acum de așteptat să scadă cu aproape 40%.
Asiedu a explicat că, pe lângă faptul că nu aduce prețuri corecte pentru boabele de cacao, sectorul se confruntă, de asemenea, cu amenințări grave din cauza schimbărilor climatice și a altor factori, precum bolile. Mai mult, fermierii nu își permit substanțe chimice pentru combaterea dăunătorilor.
Boafo a adăugat că trebuie adoptate metode agricole inteligente pentru a proteja sectorul și a combate încălzirea globală.
Sursă foto: Pixabay/5671698