Există o mulțime de alimente umane gustoase care pot face ca pisica dumneavoastră să se simtă foarte rău. Orice aliment care nu este conceput special pentru pisici poate afecta sistemul digestiv, provocând vărsături, diaree sau pierderea poftei de mâncare, relatează vets-now.com
Alimentele pe care pisicile nu le pot mânca includ:
- Alcoolul
- Ciocolată
- Ceai, cafea și băuturi energizante
- Brânză și lapte
- Resturi de grăsime
- Ouă crude, carne crudă și pește crud
- Struguri și formele lor uscate stafide, sultanine și coacăze
- Ceapă și usturoi
- Xilitol
Pisica mea a mâncat alimente otrăvitoare, ce ar trebui să fac?
Dacă bănuiți că pisica dvs. a mâncat alimente umane otrăvitoare pentru pisici, încercați să determinați cât de mult ar fi putut mânca și contactați medicul veterinar pentru sfaturi. Dacă este în afara orelor de program, găsiți aici cel mai apropiat veterinar de urgență.
În unele cazuri, cantitățile mici pot să nu cauzeze o problemă, dar cantitățile mai mari pot necesita un tratament urgent.
1. Alcool
Chiar și o singură lingură de alcool poate duce la probleme pentru pisica dumneavoastră. Acesta poate provoca leziuni hepatice și cerebrale grave.
2. Ciocolata
Ciocolata conține teobromină. Deși acest stimulent cu gust amar se găsește în toate formele, este cel mai concentrat în ciocolata neagră și neîndulcită. Ingerarea poate provoca probleme cardiace, tremurături musculare sau convulsii. Ciocolata conține, de asemenea, cofeină.
3. Cafeaua, ceaiul și băuturile energizante
Acestea conțin cofeină – aceasta poate face ca pisica să devină agitată, să sufere de respirație rapidă, palpitații cardiace și tremurături musculare.
4. Brânză și lapte
Poate surprinzător, produsele lactate, cum ar fi laptele și brânza, se află în fruntea listei cu ce nu pot mânca pisicile. Acest lucru se datorează faptului că unele pisici sunt intolerante la lactoză, astfel că, dacă mănâncă produse lactate, acestea le pot provoca vărsături și diaree.
5. Resturi de grăsime, carne crudă, ouă crude și pește crud
Pot provoca vărsături, diaree sau o afecțiune dureroasă numită pancreatită (din cauza excesului de grăsime) și există, de asemenea, un risc de Salmonella sau E. coli asociat cu carnea crudă, ouăle crude și peștele crud.
6. Strugurii și formele lor uscate de stafide, sultanină și coacăze
Câinii pot suferi insuficiență renală acută dacă mănâncă struguri sau stafide – și, deși toxicitatea la pisici este doar anecdotică, vă sfătuim cu tărie să țineți aceste alimente departe de pisica dumneavoastră.
7. Ceapă și usturoi
Toți membrii familiei cepei pot cauza probleme dacă sunt consumați în cantitate suficientă. Un pic de ceapă sau usturoi în vreun sos nu este probabil să cauzeze probleme. Cu toate acestea, consumul unui cățel de usturoi sau a unei cepe verzi poate provoca tulburări digestive. Consumul unui anumit tip de ceapă în mod regulat ar putea provoca anemie.
8. Xilitol
Acesta este un îndulcitor folosit într-o mulțime de alimente fără zahăr, în special în guma de mestecat. Nu există înregistrări de pisici care să se îmbolnăvească din cauza acestui produs, dar la câini poate provoca o scădere severă a zahărului din sânge – care poate provoca crize și convulsii sau chiar moartea – urmată de insuficiență hepatică. Este mai bine să fiți în siguranță și să nu vă lăsați pisica să mănânce alimente care conțin acest ingredient.
Cum să împiedici pisicile să mănânce alimente dăunătoare?
Cea mai bună metodă de prevenire este pur și simplu să țineți mâncarea departe de pisica dumneavoastră. Dacă alegeți să îi dați pisicii dvs. hrană umană, respectați aceste orientări:
- Mâncarea ar trebui să fie considerată doar un răsfăț și să fie dată doar ocazional pentru a preveni tulburările gastrointestinale și dezechilibrele nutriționale.
- Dacă nu ați mânca-o, nu i-o dați pisicii dumneavoastră.
- Dacă nu ați mânca mâncarea crudă, atunci nici pisica dumneavoastră nu ar trebui să o mănânce.
Tratamentul pentru pisicile care au mâncat alimente toxice
Dacă pisica dumneavoastră a mâncat alimente care îi pot face rău, tratamentul este, în general, de susținere până la rezolvarea simptomelor. Acesta poate implica spitalizare, administrarea de lichide intravenoase (o perfuzie) și analize de sânge pentru a monitoriza funcția organelor.
Sursa: Vets-now.com