6 lucruri pe care să le mănânci pentru a-ți reduce riscul de cancer – cercetător care a învins de două ori această boală

cancer, tineri, alimentatie

Nigel Brockton, un epidemiolog scoțian specializat în cancer, visa inițial să devină biolog marin. Cu toate acestea, supraviețuirea în fața cancerului de două ori în timpul facultății i-a reorientat viața către cercetarea cancerului, concentrându-se pe prevenire, relatează Time.

În anii 1990, mulți credeau că boala era cauzată în mare parte de genetică sau de noroc, dar Brockton și colegii săi au fost înaintea timpului lor, susținând schimbarea stilului de viață pentru a reduce riscul de cancer. În prezent, cercetările sugerează că aproximativ 40% din cancere ar putea fi prevenite prin abordarea unor factori de risc specifici, în special prin alimentație.

Brockton, care lucrează acum cu Institutul American pentru Cercetarea Cancerului, subliniază rolul nutriției în prevenirea cancerului. La începutul carierei sale, cercetătorii sperau să găsească anumite alimente „magice” pentru a preveni boala. Cu toate acestea, accentul s-a mutat pe modelele alimentare generale, care au un impact mai mare în suprimarea mecanismelor cauzatoare de cancer, precum inflamația cronică, obezitatea și disfuncțiile imunitare. Sunt recomandate dietele bogate în proteine vegetale și fibre — cum ar fi dieta mediteraneană, vegetariană și pescovegetariană — care contrastează puternic cu dieta americană standard (SAD), bogată în carne roșie și zaharuri rafinate, ce exacerbează riscurile de cancer.

Un element-cheie pentru prevenirea cancerului este creșterea aportului de fibre. Alimentele bogate în fibre, precum fasolea, lintea și cerealele integrale, contribuie la reducerea riscului de cancer prin promovarea unui microbiom intestinal sănătos și prin susținerea unei greutăți corporale normale, factori esențiali în reducerea inflamației și îmbunătățirea răspunsului imunitar. Studiile arată că menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce riscul de cancer cu până la 8%.

Pe lângă reducerea consumului de carne roșie și alimente procesate, Brockton recomandă înlocuirea gustărilor ultraprocesate pe bază de plante cu opțiuni naturale, precum nucile și fructele uscate neîndulcite. În special, migdalele și nucile sunt bogate în fibre, vitamina E și antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea cancerului.

O altă recomandare importantă este reducerea consumului de alcool și băuturi zaharoase, ambele legate de riscuri mai mari de cancer. În schimb, Brockton sugerează cafeaua sau ceaiul, care pot avea beneficii potențiale în lupta împotriva cancerului. Chiar și condimentele joacă un rol; alternative mai sănătoase, precum hummus, sosul de roșii și uleiul de măsline, pot înlocui sosurile ultraprocesate din mese.

În cele din urmă, deși nu există garanții, adoptarea unei diete și a unui stil de viață mai sănătos poate reduce semnificativ riscurile de cancer, oferind protecție nu doar împotriva cancerului, ci și a altor boli, precum bolile de inimă și diabetul.

În concluzie, iată cele 6 lucruri pe care să le mănânci pentru a-ți reduce riscul de cancer, potrivit lui Nigel Brockton:

  1. Mâncați mai puțini carbohidrați ultraprocesați (orez alb, paste din făină rafinată) și înlocuiți-i cu carbohidrați sănătoși (fasole, linte).
  2. Reduceți consumul de carne roșie și carne ultraprocesată (cârnați, bacon) și înlocuiți-le cu surse vegetale de proteine (tofu) sau proteine slabe (pește, pui).
  3. Înlocuiți leguma pe care o consumați frecvent cu o varietate de legume.
  4. Înlocuiți gustările ultraprocesate pe bază de plante (chipsuri, covrigei sărați) cu nuci și fructe uscate neîndulcite.
  5. Reduceți consumul de alcool și băuturi zaharoase. Beți, în schimb, cafea și ceai.
  6. Înlocuiți sosurile ultraprocesate din comerț cu alternative mai sănătoase, precum sosul de roșii, hummusul și uleiul de măsline.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *