5 metode populare de post intermitent – avantaje și dezavantaje / Pentru cine nu este recomandată această metodă

post intermitent, avantaje, dezavantaje, sanatate Sursa foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Postul intermitent a fost una dintre cele mai populare tendințe de sănătate din ultimul deceniu. Unii oameni susțin acest model alimentar deoarece spun că îi ajută să își gestioneze pofta de mâncare, greutatea și să aibă o sănătate optimă, potrivit Healthline.

Cu toate acestea, postul intermitent s-ar putea să nu fie potrivit pentru toată lumea – fie din motive medicale, fie pentru că nu se potrivește cu imaginea lor despre o dietă nutritivă și durabilă.

Acest articol analizează unele dintre cele mai populare moduri de a face postul intermitent.

Informațiile vă pot ajuta să decideți dacă postul intermitent este ceva ce doriți să încercați pentru sănătatea și fericirea dumneavoastră.

Atenție!

Postul intermitent este în general considerat sigur. Cu toate acestea, este mai bine să fiți precauți atunci când îl începeți.

Restrângerea aportului caloric pentru o perioadă extinsă de timp ar putea fi periculoasă pentru:

  • copii și adolescenți
  • persoanele care sunt însărcinate sau care alăptează
  • persoanele care au diabet
  • persoanele care iau anumite medicamente
  • persoanele cu antecedente de tulburări de alimentație

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent este un tip de alimentație în timpul căruia vă abțineți de la a consuma orice fel de calorii pentru o perioadă extinsă de timp. De obicei, această perioadă durează între 12 și 40 de ore.

Apa, cafeaua și alte băuturi fără calorii sunt permise în timpul postului, dar nu sunt permise alimentele solide sau băuturile care conțin calorii.

De exemplu, dacă terminați cina luni la ora 19.00 și nu mai mâncați până marți la ora 19.00, ați încheiat un post de 24 de ore. Unii oameni aleg să postească de la micul dejun la micul dejun sau de la prânz la prânz. Dar ce interval de timp funcționează cel mai bine depinde de fiecare persoană în parte.

Un post complet de 24 de ore la două zile poate părea extrem și poate fi dificil de menținut pentru mulți oameni, așa că, de obicei, nu este recomandat pentru începători. De aceea multe rutine de post intermitent încep cu perioade de post mai scurte.

Iată 5 dintre cele mai populare modele de alimentație pentru a adăuga postul intermitent la dieta ta:

Mâncatul cu restricții de timp. Implică să postești în fiecare zi timp de 12 ore sau mai mult și să mănânci în orele rămase. Un exemplu popular este metoda 16/8. Aceasta cuprinde un post zilnic de 16 ore și o fereastră de 8 ore pentru a mânca, în care puteți încadra 2, 3 sau mai multe mese.

Dieta 5:2. Dieta 5:2 presupune să mâncați așa cum o faceți în mod normal în 5 zile din săptămână și să vă limitați aportul caloric la 500-600 de calorii în cele 2 zile rămase.

Mănâncă, nu mai mânca. Eat Stop Eat presupune un post de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână.

Postul în zile alternative. În cazul postului alternativ, scopul este să postiți o zi da și o zi nu.

Dieta războinicului. Dieta Warrior a fost printre primele diete populare care au inclus o formă de post intermitent. Aceasta presupune consumul unor cantități mici de fructe și legume crude în timpul zilei și o masă mare seara.

În concluzie aici, postul intermitent este o rutină dietetică care alternează în mod regulat între perioade de alimentație și de post. Există multe metode diferite de a face acest lucru, multe dintre ele necesitând să postiți timp de 12-40 de ore la un moment dat.

3 avantaje ale postului intermitent

Cercetătorii au legat deja numeroase beneficii pentru sănătate de postul intermitent și continuă să le examineze.

În plus, pentru unii oameni, postul intermitent se potrivește bine în modelul lor de dietă sănătoasă și sustenabilă pe termen lung.

Dacă vă întrebați dacă postul intermitent ar putea fi potrivit pentru dumneavoastră, iată câteva beneficii care v-ar putea trezi interesul.

1. Ar putea susține pierderea în greutate și poate îmbunătăți sănătatea metabolică

Două motive principale pentru care oamenii încearcă postul intermitent sunt pentru a-și gestiona greutatea și sănătatea metabolică. Sănătatea metabolică este un marker al modului în care organismul procesează sau metabolizează energia. Este adesea măsurată prin tensiunea arterială, glicemia și nivelul de grăsime din sânge.

Postul sau abținerea de la mâncare poate crea un deficit caloric, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră are mai puține calorii decât are nevoie pentru a-și menține greutatea actuală. De aceea, dietele care se bazează pe restricția calorică, cum ar fi postul, sunt caracteristice majorității dietelor de slăbire.

Cercetările arată că unele tipuri de post intermitent pot fi la fel de eficiente pentru pierderea în greutate – deși nu neapărat mai eficiente – ca și alte diete care se bazează, de asemenea, pe limitarea aportului zilnic de calorii.

Rutinele de alimentație cu restricții de timp similare metodei 16/8 sunt un tip de post intermitent care a fost legat direct de pierderea în greutate. Postul în zile alternative și dieta 5:2 pot fi, de asemenea, eficiente.

Pe lângă eliminarea naturală a aportului caloric în timpul perioadei de post, postul intermitent poate sprijini pierderea în greutate prin reglarea apetitului pentru a crește senzația de sațietate, suprimând în același timp senzația de foame.

Modelul alimentar a fost, de asemenea, legat de alte îmbunătățiri ale sănătății, cum ar fi:

  • scăderea tensiunii arteriale
  • îmbunătățirea glicemiei
  • repararea celulelor deteriorate
  • protejarea sănătății creierului

2. Poate fi o schimbare durabilă a stilului de viață

Postul intermitent poate părea complicat și intimidant, dar poate fi simplu uneori. De fapt, s-ar putea chiar să constatați că postul ajută la simplificarea zilei voastre, deoarece trebuie să planifici mai puține mese.

Mai mult, nu necesită de obicei numărarea caloriilor, consumul anumitor alimente pe care s-ar putea să nu fiți obișnuiți să le mâncați sau eliminarea anumitor alimente care în mod normal vă plac.

De exemplu, a lua cina devreme urmată de un mic dejun târziu a doua zi este un mod de a posti intermitent. Dacă terminați ultima masă la ora 20:00 și nu mâncați până la prânz a doua zi, tehnic ați postit timp de 16 ore.

Pentru persoanele cărora li se face foame dimineața și cărora le place să ia micul dejun sau pentru cele care nu pot mânca până mai târziu seara din cauza programului de lucru și a altor obligații, această metodă poate fi greu de obișnuit cu ea.

Cu toate acestea, alte persoane mănâncă deja instinctiv în acest mod. Aceștia ar putea fi mai predispuși să încerce un model de alimentație prin post intermitent.

3. Funcționează bine cu o dietă nutritivă, cu alimente integrale

Deoarece postul intermitent se concentrează mai mult pe momentul în care mănânci decât pe ceea ce mănânci, este în general ușor de implementat împreună cu dieta ta actuală.

Nu va trebui neapărat să cumpărați alimente speciale sau să vă abateți mult de la ceea ce mâncați de obicei.

Dacă sunteți deja mulțumit de starea dietei dvs. actuale, dar căutați alte modalități de a continua să vă îmbunătățiți sănătatea generală, postul ar putea fi ceva ce ați dori să explorați.

De exemplu, postul intermitent ar putea funcționa deosebit de bine pentru cineva care dorește să îl asocieze cu un program de antrenament de rezistență și o dietă bogată în proteine.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că ceea ce mâncați nu contează. Nu există nicio îndoială că veți obține cele mai multe beneficii din postul intermitent dacă veți mânca o varietate de alimente nutritive și veți limita alimentele ultraprocesate în timpul ferestrei de masă.

Citește și: Tania Fântână, nutriționist: Este postul intermitent recomandat pentru tinerii sub 20 ani sau copii?

3 dezavantaje ale postului intermitent

Postul intermitent este o modalitate de a vă regla aportul caloric și de a lucra pentru a vă îmbunătăți sănătatea metabolică.

Deși modelul de alimentație poate face parte cu siguranță dintr-o dietă sănătoasă, este probabil că va fi nevoie de o anumită adaptare la început. În plus, pur și simplu, postul intermitent nu este potrivit pentru toată lumea.

Iată câteva dezavantaje pe care le-ați putea întâlni atunci când încercați pentru prima dată postul intermitent:

1. S-ar putea să meargă împotriva intuiției tale

Postul intermitent necesită disciplină, reținere și planificare în avans.

Pentru unii oameni, folosirea acestor tactici pentru a-și menține aportul caloric într-un interval de timp desemnat nu este o problemă, dar pentru alții, s-ar putea să se simtă nefiresc la început. Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă obișnuiești să te bazezi pe intuiția ta pentru a decide când să mănânci.

Mai mult, dacă preferați să nu urmați un program strict, s-ar putea să vi se pară frustrant postul intermitent.

Mai mult, dacă programul tău tinde să varieze de la o zi la alta din cauza serviciului, familiei sau altor obligații, menținerea aportului caloric la un interval de timp desemnat ar putea fi o provocare.

2. Probabil că vă veți simți flămânzi

Chiar și un post de 8 sau 12 ore ar putea părea mult timp atunci când nu ești obișnuit să postești.

Este posibil să te culci flămând de mai multe ori pe săptămână. Acest lucru poate fi în mod natural neplăcut și nesustenabil pe termen lung.

În plus, uneori, ar putea fi necesar să anulați semnalele naturale de foame și de sațietate pentru a nu rupe postul mai devreme decât era planificat.

Acest lucru nu înseamnă că postul nu este un program cu care vă puteți obișnui. Odată ce v-ați adaptat la postul intermitent, s-ar putea chiar să constatați că vă face să vă simțiți mai puțin înfometat.

Mulți oameni se adaptează la rutină, iar unii chiar descoperă că le place după câteva luni. Cu toate acestea, foamea și frustrarea sunt cu siguranță ceva la care trebuie să vă așteptați și de care trebuie să fiți conștienți inițial.

3. Efectele secundare ar putea să vă afecteze starea de spirit

Când încercați pentru prima dată postul intermitent, unul dintre primele lucruri pe care le puteți observa – în afară de faptul că vă simțiți mai înfometați – sunt suișurile și coborâșurile în starea dumneavoastră de spirit.

Acest lucru este de înțeles. Pe lângă creșterea inițială a nivelului de foame, postul poate avea efecte secundare, inclusiv dureri de cap, constipație, oboseală, tulburări de somn și multe altele.

Mai mult, iritabilitatea și anxietatea sunt simptome clasice ale nivelului scăzut de zahăr din sânge. Acesta este un răspuns obișnuit al organismului la post sau la restricționarea caloriilor.

Totuși, ca și foamea, bunăstarea ta emoțională poate fi un alt efect secundar al postului intermitent care se va îmbunătăți cu timpul și cu practica.

Odată ce ați avut timp să vă adaptați, postul intermitent vă poate aduce chiar un sentiment de realizare sau de mândrie.

Concluzia

Postul intermitent este un instrument de pierdere în greutate care funcționează pentru unii oameni, dar nu pentru toată lumea.

Nu este recomandat pentru persoanele care au avut cândva sau au în prezent o tulburare de alimentație. De asemenea, poate fi nepotrivit pentru copii, persoanele cu afecțiuni de sănătate subiacente și persoanele care sunt însărcinate sau care alăptează.

Dacă vă decideți să încercați postul intermitent, amintiți-vă că, la fel ca în cazul oricărui tip de alimentație, calitatea dietei este esențială.

Pentru a beneficia la maximum de postul intermitent, asigurați-vă că mâncați o varietate de alimente integrale dense în nutrienți în timpul ferestrei dumneavoastră de alimentație și limitați alimentele ultraprocesate.

În plus, înainte de a vă îmbarca într-un post intermitent, asigurați-vă că consultați un profesionist calificat în domeniul sănătății pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră să faceți acest lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Sau dupa ce ti-ai umplut farfuria cu mancare scoti cam un sfert din ea si tot pe acolo ajungi din punct de vedere nivel caloric ca postul intermitent, asta daca nu poti sa sari o masa pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *