Nivelurile ridicate de acid uric din organism pot duce la probleme de sănătate, precum guta și pietrele la rinichi. Este foarte important să echilibrăm acest lucru adoptând o dietă echilibrată bogată în nutrienți care pot scădea nivelul acidului uric. Fructele uscate sunt, potrivit timesofindia.indiatimes.com, o sursă excelentă de vitamine esențiale, minerale și grăsimi sănătoase care pot ajuta în acest proces. Iată cinci fructe uscate care pot sprijini, în mod natural, reducerea nivelului de acid uric din organism.
Nucile pot contribui la reducerea inflamalației articulațiilor
Nucile sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de acizi grași omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii ce pot ajuta la reducerea umflăturilor și disconfortului asociate cu nivelurile ridicate de acid uric. Inflamația articulațiilor, în special, este un simptom comun al gutei, o afecțiune legată de creșterea acidului uric. Nucile sunt, de asemenea, sărace în purine, ceea ce le face o opțiune excelentă de gustare pentru cei care doresc să gestioneze nivelul de acid uric, fără a declanșa o acumulare suplimentară în organism.
Caju poate ajuta organismul să elimine excesul de acid uric
Caju conțin grăsimi mononesaturate, care promovează sănătatea inimii și pot ajuta la reglarea metabolismului general al grăsimilor din organism. Un metabolism bine reglat poate ajuta la menținerea sub control a nivelului de acid uric. Caju este, de asemenea, o sursă bună de magneziu, care joacă un rol în îmbunătățirea funcției generale a rinichilor, ajutând organismul să elimine eficient excesul de acid uric. Cu toate acestea, deoarece nucile de caju au un conținut ușor mai mare de purine, în comparație cu alte fructe uscate, este esențial să le consumați cu moderație, pentru beneficii optime.
Fisticul poate reduce stresul oxidativ și inflamația
Fisticul este plin de antioxidanți precum polifenoli și flavonoide, care ajută la reducerea stresului oxidativ din organism. Nivelurile ridicate de stres oxidativ pot contribui la inflamație și la creșterea nivelului de acid uric. Antioxidanții din fistic acționează pentru a neutraliza radicalii liberi, ajutând la reducerea inflamației legate de nivelurile ridicate de acid uric. Fisticul are un conținut scăzut de purine, ceea ce îl face o alegere sigură și sănătoasă pentru cei care vor să-și gestioneze acidul uric.
Migdalele pot ajuta digestia și pot contribui la eliminarea acidului uric
Migdalele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, care joacă un rol important în menținerea unei digestii adecvate și ajută la eliminarea excesului de acid uric prin rinichi. De asemenea, sunt bogate în vitamina E și grăsimi mononesaturate, care susțin sănătatea inimii și reduc inflamația din organism. Deoarece migdalele au un conținut scăzut de purine și ajută la promovarea digestiei sănătoase, ele sunt un adaos excelent pentru o dietă care vizează reducerea nivelului de acid uric.
Curmalele pot îmbunătăți funcția renală și, astfel, pot ajuta la eliminarea acidului uric
Curmalele sunt o sursă importantă de fibre alimentare și potasiu, ambele ajutând la îmbunătățirea funcției renale. Funcția normală a rinichilor este esențială pentru eliminarea acidului uric din sânge. În timp ce curmalele sunt în mod natural dulci și mai bogate în zahăr decât alte fructe uscate, practic nu conțin purine, ceea ce le face o opțiune sigură pentru cei care trebuie să-și controleze nivelurile de acid uric.
Ce cauzează creșterea acidului uric?
Creșterea nivelului de acid uric din organism este cauzată, în primul rând, de o producție crescută de acid uric sau scăderea eliminării acestuia, care este un produs rezidual format în timpul descompunerii purinelor găsite în anumite alimente și băuturi. Alimentele bogate în purine, cum ar fi carnea roșie, organele, fructele de mare, băuturile zaharoase și alcoolul pot contribui la niveluri ridicate. Când nivelurile devin prea mari, se poate cristaliza în articulații, provocând gută sau poate duce la pietre la rinichi.
Alimente care ar trebui evitate pentru a controla nivelul acidului uric
Pentru a controla nivelul acidului uric este recomandabil să evitați alimentele bogate în purine, cum ar fi carnea roșie (de oaie), carnea de organe (cum ar fi ficatul) și anumite fructe de mare precum creveții, deoarece acestea pot crește producția de acid uric. Alimentele procesate, băuturile dulci precum sucurile carbogazoase și alcoolul (în special berea) ar trebui să fie, de asemenea, limitate, deoarece pot declanșa niveluri mai mari de acid uric.