Anul editorial se arată promițător pentru raftul de gastronomie. În prima jumătate a lui 2024 au apărut deja pe piață mai multe cărți de rețete, perfecte pe a le ține la îndemână, în bucătărie, dar cum sezonul estival a început, în acest articol, vă recomandăm câteva lecturi gastronomice perfecte pentru vacanță.
Imperfect, cum îmbunătățești relația cu mâncarea și risipa de Ruxandra Gavrilescu
Volumul a aproape cald, ieșit din tipar abia săptămâna trecută. Deși conține și rețete, nu este o carte de bucate ci una care ne învață cum să evităm risipa alimentară. Prima parte este o mică enciclopedie sau dicționar de bune practici în bucătărie, de la sfaturi pentru depozitarea corectă a alimentelor până la ponturi despre conservarea lor, unde, pe lângă clasicele congelări sau borcane pentru iarnă, putem învăța cum să deshidratăm sau să fermentăm diferite ingrediente. Urmează, apoi o serie de rețete care valorifică resturile rămase de la alte mese sau diferite părți de legume mai puțin folosite în bucătărie. Volumul beneficiază și de rețete de la 8 dintre cei mai cunoscuți chefi de la noi. Puteți afla mai multe despre această carte din articolul g4food.
Știință cu sare și piper – chimia pe care nu o înveți la școală de Dan C. Vodnar
Lansată în mai la Bookfest cartea a devenit deja bestseller. Dan Cristian Vodar este profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj-Napoca și a devenit vedetă pe social media datorită contului Știință cu sare și piper unde explică, folosindu-se de gastronomie, chimia și alte științe. Deși este o carte didactică și plină de informații științifice, lectura ei e perfectă pentru vacanță. De fapt, volumul este o serie de știați că-uri și fun facts despre mâncare. De ce plângem când tăiem ceapa și cum putem evita lăcrimarea, de ce nu trebuie să păstrăm uleiul de măsline în frigider sau care sunt pașii (și de ce) pentru a obține o crustă crocantă perfectă pentru friptură sunt câteva dintre multele ponturi din carte. Volumul mai are un avantaj: este perfect pentru întreaga familie fie că vorbim de părinți, fie că o citesc adolescenții. Mai multe despre carte și despre autor puteți citi în acest interviu exclusiv acordat de Dan C. Vodnar pentru g4food.ro.
Delicioasa poveste a cozonacului românesc de Tatiana Niculescu
Lansată tot la Bookfest, această “monografie culinară” a intrat direct în top zece cărți vândute la târg de editura Humanitas. „Treptat, poveștile despre cozonaci au început să-mi vorbească altfel: erau capsule ale intimității ocrotitoare, lecții despre pofta de viață în siguranța unui cămin, despre răbdare, încredere, dragoste, tărie de caracter și despre o pașnică întregire a omului în timp, care, în secolul tuturor vitezelor și al tehnologiei digitale, a devenit cu atât mai rară și mai prețioasă“, explică autoarea, iar pe siteul editurii găsim următorea prezentare: “Istorie culturală presărată cu amintiri și anecdote, povestea cozonacului e o fereastră spre istoria României. Trecut prin numeroase avataruri – pâine îndulcită, pâine rituală dospită, aluat boieresc preparat după rețete străine de Paști și de Crăciun, prăjitură sofisticată de familie, specialitate etnică, simbol național –, cozonacul e legat de evenimente, oameni, locuri și întâmplări care au marcat generații de români. Deliciul acestei cărți e în îmbinarea dintre harul povestirii și bogăția documentării. Atras de parfumul trecutului din memorii, jurnale, opere literare, și pus pe gânduri de întrebări, ipoteze și etimologii, cititorul e purtat într-o pasionantă căutare a bucuriei de a plămădi, din chipurile cozonacului, un acasă personal sau colectiv”. Puteți asculta o recenzie a volumului făcută de Adriana Sohodoleanu în podcastul g4food.ro .
Ce e nou în ”Noua Bucătărie Românească” de Adriana Sohodoleanu
Pentru că este o lucrare de doctorat în sociologie în care autoarea ia la puricat conceptul Noua Bucătărie Românească lectura acestuia nu e neapărat indicată să fie făcută pe șezlong între două reprize de bălăceală, dar concediul e fix momentul prielnic pentru a recupera din cărțile pe care ai dorit să le citești restul anului. Teza analizează principalele direcții de modernizare a bucătăriei autohtone și prezintă concluziile unei cercetări de aproximativ 5 ani în care autoarea a intervievat mai toți chefii care au contribuit la schimbarea la față a peisajului culinar de la noi și a participat și a analizat mai toate experiențele gastronomice locale de interes temei. Cartea beneficiază și de câteva rețete propuse de unii dintre cei mai cunoscuți bucătari de la noi. Pe Adriana o puteți urmări, alături de Cezar Ioan și în podcastul g4food.ro .
Colecționarul de sarmale și alte povestiri gastronomice românești de Cosmin Dragomir
Cu toate că titlul vă poate induce în eroare, cartea de față nu este doar despre sarmale. În cele peste 700 de pagini, colegul nostru, jurnalist g4food.ro, scrie tot felul de istorii mai puțin cunoscute ale mâncărurilor românești și nu numai. Volumul reunește articole și studii publicate de autor în ultimii 7 ani pe diferite canale media, iar stilul degajat și plin de umor transformă cartea într-o lectură estivală care poate contribui la starea de bine din concediu. Articolele pleacă de la informații găsite de autor prin arhive și cărți vechi și foarte vechi, dar reflectă și viziunea proprie asupra gastronomiei a unui dintre cei mai vechi și cunoscuți jurnaliști culinari de la noi. Fiind un volum masiv vă recomandăm, ca în cazul în care concediul include și bilete de avion să aveți grijă la greutatea bagajului. Cartea poate fi comandată de pe Cărturești.ro .