5 beneficii de care te poți bucura dacă alegi să mănânci fructe și legume de sezon, în această toamnă/ Sunt mai proaspete, aromate și nutritive, au preț mai mic și mai puține pesticide

fructe si legume de toamna Sursa foto: Pexels

Să mănânci legumele și fructele de toamnă înseamnă o explozie de culori, o abundență de arome și, nu în ultimul rând, o seamă de beneficii pentru sănătatea ta. Potrivit hormonehealthstudio.com, există 5 beneficii majore de care te poți bucura dacă alegi să consumi fructe și legume specifice sezonului în care tocmai am intrat.

1. Legumele și fructele de toamnă sunt mai hrănitoare

Cu cât mănânci fructe și legume de sezon, ceea ce înseamnă  să le consume cât mai aproape de momentul recoltării lor, cu atât acestea au o valoare nutritive mai mare. Antioxidanții, precum vitamina C, scad rapid atunci când fructele și legumele sunt depozitate pentru perioade lungi de timp. Deci, pentru un aport mai mare de micronutrienți, ideal este ca alegerile tale culinare să fie… sezoniere.

2. Fructele și legumele de sezon au mai multă aromă

Cu cât un fruct sau o legumă este depozitate mai mult timp, cu atât el își pierde din aromă. Acest lucru este foarte important de reținut atunci când gătiți pentru copii și persoane mai pretențioase. Pur și simplu, gătiți cu produse de sezon și veți vedea că farfuriile de golesc rapid iar complimentele adresate bucătarului vor curge în valuri.

3. Este posibil ca fructele și legumele de sezon să aibă mai puține pesticide

Cumpărând fructe și legume de sezon și produse pe plan local crește șansele de a obține produse ecologice, fără pesticide. Fructele și legumele cultivate în afara sezonului au mai multe șanse să necesite utilizarea de substanțe chimice, pesticide și conservanți (cum ar fi ceara) pentru a-și prelungi viața și pentru a reduce riscul de a se defecta și de a „dezactiva”. Există multe beneficii pentru sănătate ale consumului de produse organice, inclusiv reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

4. Dacă alegi să mănânci fructe și legume de sezon protejezi mediul

Consumul fructelor și legumelor de sezon, cultivate pe plan local, însemnă, implicit, că vei proteja mediul, pentru că este nevoie de mai puțină energie și combustibil pentru a crește și a transporta produsele.

5. Să mănânci fructe și legume de toamnă poate fi mai rentabil din punct de vedere financiar

Te-ai întrebat vreodată de ce căpșunile costă 10 lei kilogramul vara și 20 de lei iarna? Sunt mai puține costuri implicate în creșterea, recoltarea, depozitarea și transportul lor atunci când este sezonul lor. În calitate de consumatori, vedem acest lucru reflectat în cost. Așadar, dacă te bate gândul să nu mănânci suficiente fructe și legume, din cauza costului, încearcă să le cumperi doar pe cele de sezon, și vei plăti mai puțini bani.

Fructe de toamnă

Legume de toamnă

  • Anghinare
  • Fasole
  • Sfeclă
  • Broccoli
  • Varză
  • Ardei gras
  • Morcov
  • Conopidă
  • Țelină
  • Porumb
  • Castravete
  • Vânătă
  • Fenicul
  • Praz
  • Salată verde
  • Ciuperci
  • Bame
  • Ceapă
  • Păstârnac
  • Cartof
  • Dovleac
  • Sfeclă
  • Spanac

Ierburi și condimente

  • Busuioc
  • Asmăţui
  • Chilli
  • Arpagic
  • Coriandru
  • Mărar
  • Usturoi
  • Ghimbir
  • Mentă
  • Oregano

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *