Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică ce afectează modul în care corpul tău transformă alimentele în energie. Majoritatea alimentelor pe care le consumi sunt descompuse în zahăr (numit și glucoză) și eliberate în sânge. Când glicemia crește, aceasta semnalează pancreasului să elibereze insulină. Potrivit express.co.uk, pentru a combate creșterea glicemiei, consumul oricăreia dintre aceste patru băuturi ar putea ajuta semnificativ.
O dietă bogată în grăsimi, calorii și colesterol crește riscul unei persoane de diabet. O dietă nepotrivită poate duce la obezitate (un alt factor de risc pentru diabet) și la alte probleme de sănătate.
O dietă sănătoasă, pe de altă parte, nu numai că poate reduce riscul de a dezvolta această afecțiune, dar poate, de asemenea, să scadă semnificativ nivelul zahărului din sânge. Se pune mult accent pe alimente, dar anumite băuturi pot fi la fel de puternice, oricare dintre acestea patru, prezentate de express.co.uk, dovedindu-se că funcționează bine.
1. Ceaiul negru scade glicemia și ar putea inhiba cataracta diabetică
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, ceaiul negru ajută în diabetul de tip 2.
Ca parte a cercetării, ceaiul negru și ceaiul verde au fost administrate șobolanilor diabetici timp de trei luni.
Pe lângă inhibarea cataractei diabetice, ceaiul s-a dovedit a avea un efect de scădere a zahărului din sânge.
Cercetătorii au precizat: „Ceaiul negru și verde reprezintă un agent potențial ieftin, netoxic și, de fapt, plăcut, de scădere a zahărului din sânge. Ceaiul poate fi un mijloc simplu și ieftin de a preveni sau de a întârzia diabetul uman și de a asigura complicațiile.”
2. Ceaiul verde te ajută să ai glicemia de dimineață mai mică
Potrivit studiilor, consumul de ceai verde este asociat cu scăderea nivelului de glucoză a jeun (dimineața, pe nemâncate).
S-a sugerat că activitatea antioxidantă a polifenolilor și polizaharidelor din ceaiul verde sunt componentele care ajută la gestionarea glicemiei.
Acești antioxidanți au și efecte anticancerigene, ajută la scăderea colesterolului, oferă beneficii pentru tensiunea arterială și au chiar efecte de stimulare a creșterii părului.
3. Zeama de lămâie ajută la gestionarea mai eficientă a diabetului
Adăugarea de lămâie (sau zeamă de lămâie) în ceaiul verde poate avea potențiale beneficii pentru gestionarea diabetului, deși impactul asupra nivelului de zahăr din sânge poate varia de la o persoană la alta.
Iată cum funcționează:
- Antioxidanți: atât ceaiul verde, cât și lămâia conțin antioxidanți, cum ar fi polifenoli, care pot ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea inflamației. Acest lucru poate ajuta indirect la gestionarea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea sănătății metabolice generale.
- Controlul glicemic: Ceaiul verde a fost studiat pentru potențialul său de a regla nivelul zahărului din sânge. Unele cercetări sugerează că niște substanțe – catechinele – găsite în ceaiul verde pot ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea nivelului de zahăr din sânge, după mese.
- Suc de lămâie: atunci când este adăugat la ceaiul verde, poate adăuga aromă, fără a afecta semnificativ nivelul zahărului din sânge. Mai mult, sucul de lămâie conține vitamina C și alți compuși care pot avea efecte benefice asupra sănătății metabolice.
Cu toate acestea, este esențial să rețineți că, deși lămâia și ceaiul verde pot oferi unele beneficii pentru gestionarea diabetului, ele nu sunt un substitut pentru tratamentul medical sau schimbările stilului de viață recomandate de medici. Persoanele diabetice ar trebui să-și monitorizeze în mod regulat nivelul zahărului din sânge, să adere la o dietă echilibrată, să se angajeze în activitate fizică regulată și să urmeze sfaturile diabetologului, pentru a-și gestiona starea.
4. Oțetul de mere reduce glicemia
Un alt studiu, publicat în Diabetes Care în 2005, a inclus 10 persoane cu diabet de tip 2, 11 persoane cu rezistență la insulină și un grup de control de opt persoane fără diabet sau rezistență la insulină. Participanții au fost desemnați aleatoriu să bea oțet de mere (20 ml, diluat în 40 ml de apă) sau o băutură placebo și apoi să mănânce o masă compusă din covrigi din făină albă, unt și suc de portocale.
S-a constatat, după probele de sânge analizate la 30 și 60 de minute după masa, că oțetul de mere a crescut sensibilitatea la insulină și a redus semnificativ glicemia și nivelul de insulină.
Și alte studii, precum cel realizat de Asociația Americană de Diabet, au sugerat, de asemenea, că oțetul de mere poate aduce beneficii în privința normalizării nivelului de zahăr din sânge după, ce ai mâncat.
Alți factori ce stimulează prevenirea și controlul diabetului de tip 2
- consumul de legume proaspete în mod regulat pe parcursul zilei activitate fizică în fiecare zi
- renunțarea la fumat
- reducerea/eliminarea consumului de alcool
- reducerea consumului de alimente procesate