În conferința de presă ținută la Bruxelles, președintele Comisiei Europene Ursuala von der Leyen a anunțat un buget de 300 de miliarde de euro pentru agricultură pentru următorul exercițiu financiar. Comisia Europeană a adoptat miercuri, 16 iulie, propunerea pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene (MFF), pentru perioada 2028-2034.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Aceasta va marca începutul procesului de negociere a viitorului buget cu Parlamentul European și Consiliul UE. Conform oficialului european, contribuțiile statelor membre la bugetul UE vor rămâne constante, dar că vor crește veniturile din resurse proprii.
Președintele CE ea a mai spus că fondurile pentru dezvoltare regională vor fi de 218 miliarde de euro, în timp ce 2 miliarde vor fi alocate pentru pescuit.
Mare diferență cu bugetul anterior o reprezintă fuziunea celor două mari pachete bugetare: Politica Agricolă Comună (PAC) va include subvențiile pentru agricultori și fondurile de coeziune într-un plan național unic pentru fiecare stat, acestea din urmă fiind în valoare de 865 de miliarde de euro.
Răspunzând la o întrebare, președintele CE a spus că „sectorul agricol va fi întărit, consolidat”, că „veniturile agricole sunt protejate”, ”posibilitățile pentru agricultură și comunitățile agricole să acceseze o finanțare să fie și mai mare”. ”Grăbim procesul și îl facem mai preformant”, a mai afirmat șeful executivului european.
Surse tehnice din Comisie au explicat că este vorba de o nouă filosofie bugetară, că noile alocări nu se pot compara cu plățile directe în actualul sistem. Mai exact, alocările vor fi țintite către cine are nevoie mai mult, și anume tineri fermieri, noi fermieri, ferme de familie și ferme mixte.
Conform unor explicații tehnice, nu vor mai exista două piloane ci unul singur, dar va exista o anume flexibilitate în alocarea fondurilor în interiorul lui, ca și până acum, dacă este motivată.
Potrivit explicațiilor comisarului european pentru Agricultură, Christophe Hansen, într-o conferință de presă, noua Politică Agricolă Comună este una mai simplă și mai mordenă, oferă instrumente pentru fermerii tineri sau începători și oferă o mai mare protecție fermierilor, stimulente pentru măsuri în sprijinul mediului și mecanisme de adaptare la inflație, precum și o reînnoire generațională. Acesta a anunțat că în toamnă va prezenta o strategie închegată pentru atragerea și implicarea tinerilor în agricultură.
Siegfried Mureşan: Parlamentul European va respinge comasarea agriculturii şi coeziunii cu alte fonduri europene
Într-o reacție rapidă la anunț, eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), negociatorul-şef al Parlamentului European pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene 2028–2034, a reacţionat miercuri, arătând că PE nu va accepta ca agricultura şi coeziunea să-şi piardă din importanţă şi va respinge orice buget care nu garantează protejarea alocărilor dedicate atât Politicii Agricole Comune, cât şi Politicii de Coeziune sau în care fermierii noştri trebuie să concureze cu regiunile pentru aceleaşi fonduri europene, transmite News.ro.
Siegfried Mureşan: Parlamentul European va respinge comasarea agriculturii şi coeziunii cu alte fonduri europene Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), negociatorul-şef al Parlamentului European pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene 2028–2034, a reacţionat imediat după prezentarea oficială a propunerii de buget multianual de către Comisia Europeană.
„Parlamentul European susţine că apărarea şi competitivitatea trebuie să fie noi priorităţi în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene. Cu toate acestea, nu vom accepta ca agricultura şi coeziunea să-şi piardă din importanţă. Noile priorităţi trebuie susţinute cu noi resurse, nu în detrimentul priorităţilor tradiţionale”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.
Potrivit acestuia, Parlamentul va insista ca politicile tradiţionale – coeziunea şi agricultura – să fie finanţate adecvat, cel puţin la nivelul actual, ajustat cu rata inflaţiei. „Vom respinge orice buget care nu garantează protejarea alocărilor dedicate atât Politicii Agricole Comune, cât şi Politicii de Coeziune sau în care fermierii noştri trebuie să concureze cu regiunile pentru aceleaşi fonduri europene”, a spus Siegfried Mureşan.
În prezentarea sa de buget multianual, Comisia Europeană a propus includerea fondurilor de coeziune şi agricultură într-un plan naţional unic pentru fiecare stat membru. Prin această propunere, există riscul ca finanţările pentru coeziune şi agricultură să intre în competiţie cu alte fonduri şi să nu mai existe o abordare europeană a agriculturii şi coeziunii.
„România şi fermierii români nu trebuie să plătească pentru reforme întârziate de autorităţi în alte domenii. Bugetul european trebuie să continue să ofere sprijin stabil şi predictibil acolo unde contează cel mai mult pentru cetăţeni”, a mai spus Mureşan. „Comisia propune centralizare. Noi cerem claritate, vizibilitate şi rezultate concrete în fiecare regiune europeană. Vom evalua în amănunt baza legală propusă astăzi de Comisie, dar un lucru este clar: agricultura şi coeziunea nu se negociază. Ele trebuie să rămână priorităţi în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene”, a subliniat negociatorul-şef.
Potrivit lui Siegfried Mureşan, odată cu prezentarea de astăzi, a început oficial procedura de negociere între Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European privind viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2028–2034. În calitate de instituţie legislativă şi bugetară, Parlamentul European are dreptul de a respinge proiectul de buget dacă îl consideră neadecvat priorităţilor şi nevoilor europene.
Comisarul pentru agricultură Hansen discută cu comisia de specialitate din PE
Comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, este așteptat să prezinte astăzi la Bruxelles propunerile cele mai importante legate de viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) în fața Comisiei de specialitate a Parlamentului European, în contextul noului buget UE prezentat astăzi de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Potrivit unui draft consultat de euractiv.com, fondurile alocate pentru Politica Agricolă Comună (PAC) în viitorul buget de șapte ani al UE sunt în prezent sub pragul de 300 de miliarde de euro, potrivit unui tabel preliminar consultat de Euractiv.
Cifrele sunt încă supuse unor modificări semnificative și ar putea reprezenta doar unul dintre scenariile aflate în discuție. Dacă s-ar confirma, ar însemna o reducere semnificativă față de cele 386 de miliarde de euro alocate pentru perioada 2021–2027, lovind puternic această politică emblematică veche de 62 de ani.
Rămâne neclar dacă pachetul propus ar acoperi doar plățile directe către fermieri (Pilonul I) sau ar include și sprijinul pentru dezvoltarea rurală (Pilonul II).