Varza este o legumă nutritivă care aduce beneficii unei diete echilibrate. Totuși, în anumite cazuri, aceasta poate provoca, potrivit livestrong, com, dureri de stomac și alte probleme digestive. Iată care sunt motivele pentru care varza poate genera aceste neplăceri.
1.Varza este greu de digerat
Dacă suferi frecvent de dureri de stomac după ce mănânci varză, motivul ar putea fi faptul că aceasta este dificil de digerat.
Varza conține o zaharidă complex, practice o trizaharidă, numită rafinoză, care poate fi greu de descompus de organism, cauzând gaze, balonare și dureri abdominale.
Alte alimente bogate în rafinoză sunt:
- Fasole
- Varză de Bruxelles
- Broccoli
- Sparanghel
- Cereale integrale, cum ar fi orezul brun și pâinea din grâu integral
De asemenea, varza are un conținut ridicat de fibre — aproximativ 2,2 grame pe o cană de varză crudă tocată, conform Departamentului pentru Agricultură al SUA. Consumul rapid de alimente bogate în fibre poate cauza gaze, balonare și crampe.
Cum să eviți aceste probleme:
- Introdu varza, și alte alimente bogate în fibre, treptat în dietă, pe parcursul câtorva săptămâni.
- Gătirea verzei crude poate reduce problemele digestive.
- Dacă, totuși, chiar și varza gătită îți provoacă disconfort, este bine să limitezi consumul sau să o eviți.
2.Varza poate fi contaminată, dacă nu o speli suficient
Dacă durerile de stomac sunt însoțite de diaree sau vărsături, este posibil să fi consumat varză contaminată, ceea ce poate duce la toxiinfecții alimentare. Varza crudă sau insuficient spălată poate conține bacterii periculoase precum salmonella, stafilococ sau E. coli.
Simptomele toxiinfecției alimentare includ:
- Crampe
- Balonare
- Gaze
- Greață
- Febră și frisoane
- Slăbiciune generală
Cum să eviți aceste probleme:
- Spală bine mâinile, ustensilele și alimentele.
- Gătește alimentele și depozitează-le corespunzător.
3.Varza îți dă dureri de stomac dacă ai, deja, o afecțiune digestivă
Dacă ai, deja, o afecțiune precum sindromul de colon iritabil sau SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire), consumul de alimente greu de digerat, cum ar fi varza, poate agrava simptomele precum gazele, balonarea sau greața.
Cum să procedezi:
Consultă un medic pentru a diagnostica și trata corect afecțiunea. Medicul îți poate recomanda ce alimente să eviți, pentru a preveni disconfortul digestiv.
Beneficiile consumului de varză
Deși poate provoca probleme digestive, varza oferă numeroase beneficii:
- Luptă împotriva inflamației
- Scade colesterolul LDL („rău”)
- Ajută la digestie, datorită conținutului de fibre insolubile, care favorizează mișcările regulate ale intestinului.
- Susține sănătatea florei intestinale, prin variantele sla efermentate, cum ar fi kimchi sau varza murată.
Când să consulți un medic, dacă varza îți dă dureri de stomac
Majoritatea problemelor digestive cauzate de varză dispar rapid. Totuși, este important să consulți un medic dacă:
- Diareea durează mai mult de cinci zile
- Ai scaune cu sânge
- Nu poți reține lichide
- Suspectezi o afecțiune digestivă subiacentă, cum ar fi sindromul de colon iritabil.