Consumul de alimente bogate în colagen, cum ar fi carnea de pui, dar și de alimente care promovează producția de colagen, poate avea beneficii pentru pielea și sănătatea ta generală.
Colagenul este proteina care conferă pielii structura, suplețea și elasticitatea sa. Există mai multe tipuri de colagen, dar corpul nostru este alcătuit în principal din tipurile 1, 2 și 3. Pe măsură ce îmbătrânim, producem mai puțin colagen în piele în fiecare an. De aici apare tendința spre riduri și subțierea pielii pe care o observăm pe măsură ce îmbătrânim, transmite Healthline.
Colagenul poate fi obținut din suplimente alimentare, dar mulți experți recomandă consumul de alimente care includ colagen.
„Alimentele, cum ar fi bulionul de oase, conțin o formă biodisponibilă de colagen pe care corpul tău o poate folosi imediat, ceea ce îl face, fără îndoială, superior suplimentelor”, a declarat dieteticianul Carrie Gabriel, pentru Healthline.
Mai mult, din moment ce suplimentele fără prescripție medicală sunt în mare parte nereglementate, este probabil mai sigur să apelăm la alimente pentru stimularea producției de colagen.
Consumul de alimente bogate în colagen sau de alimente care stimulează producția de colagen poate ajuta, de asemenea, la crearea blocurilor de construcție (aminoacizi) de care aveți nevoie pentru a vă atinge obiectivele privind pielea. „Există trei aminoacizi importanți pentru sinteza colagenului: prolina, lizina și glicina”, spune dieteticianul înregistrat și expertul în frumusețe Katey Davidson.
Iată 13 alimente bogate în colagen sau care stimulează producția de colagen:
Bulionul de oase
În timp ce cercetările recente au descoperit că bulionul de oase nu este o sursă sigură de colagen, această opțiune este de departe cea mai populară. Realizat prin fierberea la foc mic a oaselor de animale în apă, se crede că acest proces extrage colagenul. Atunci când îl preparați acasă, asezonați bulionul cu condimente pentru aromă.
„Deoarece bulionul de oase este făcut din oase și țesut conjunctiv, acesta conține calciu, magneziu, fosfor, colagen, glucozamină, condroitină, aminoacizi și mulți alți nutrienți”, spune Davidson.
„Cu toate acestea, fiecare bulion de oase este diferit din cauza calității oaselor folosite împreună cu alte ingrediente”, a adăugat ea.
Pentru a garanta calitatea produsului, încercați să vă faceți propriul bulion cu oase obținute de la un măcelar local de încredere.
Carnea de pui
Există un motiv pentru care multe suplimente de colagen sunt derivate din pui. Carnea albă preferată de toată lumea conține cantități ample din această substanță. (Dacă ați tăiat vreodată un pui întreg, probabil ați observat cât de mult țesut conjunctiv conține carnea de pasăre). Aceste țesuturi fac din pui o sursă bogată de colagen alimentar.
Mai multe studii au folosit gâtul și cartilajul de pui ca sursă de colagen pentru tratamentul artritei.
Peștele și crustaceele
Ca și alte animale, peștii și crustaceele au oase și ligamente făcute din colagen. Însă carnea de pește conține mai puțin colagen decât alte părți mai puțin dorite ale acestor animale.
„Nu avem tendința de a consuma părțile peștelui care sunt cele mai bogate în colagen, cum ar fi capul, solzii sau globii oculari”, spune Gabriel.
Albușurile de ou
Deși ouăle nu conțin țesut conjunctiv ca multe alte produse de origine animală, albușul de ou are cantități mari de prolină, unul dintre aminoacizii necesari pentru producerea colagenului.
Citricele
Vitamina C joacă un rol major în producerea de pro-colagen, precursorul colagenului din organism. Prin urmare, consumul de suficientă vitamina C este esențial pentru a produce proteina.
După cum probabil știți, citricele, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile și lămâile verzi, sunt pline de acest nutrient.
Fructele de pădure
Deși citricele au tendința de a obține toți laurii pentru conținutul ridicat de vitamina C, fructele de pădure sunt o altă sursă excelentă. Căpșunele oferă de fapt mai multă vitamina C decât portocalele pe uncie. Zmeura, afinele și murele oferă, de asemenea, o doză mare.
„Mai mult decât atât”, spune Davidson, „fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți, care protejează pielea de daune”.
Fructele tropicale
În completarea listei de fructe bogate în vitamina C se află fructele tropicale precum mango, kiwi, ananas și guava.
Guava se mândrește, de asemenea, cu o cantitate mică de zinc, un alt cofactor pentru producția de colagen.
Usturoiul
Usturoiul poate adăuga mai mult decât o simplă aromă la mâncăruri. Ar putea să vă stimuleze și producția de colagen. Potrivit lui Gabriel, „usturoiul este bogat în sulf, care este un oligoelement care ajută la sintetizarea și prevenirea descompunerii colagenului”.
Este important să rețineți, totuși, că e important cât de mult consumați. „Probabil că aveți nevoie de o cantitate mare pentru a profita de beneficiile colagenului”, adaugă ea.
Dar, cu numeroasele sale beneficii, merită să luați în considerare ca usturoiul să facă parte din dieta dumneavoastră obișnuită.
Frunzele verzi
Știm cu toții că verdețurile cu frunze sunt un jucător cheie într-o dietă sănătoasă. După cum se pare, acestea pot oferi și beneficii estetice.
Spanacul, varza, varza kale și salatele verzi își obțin culoarea de la clorofilă, cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante.
Fasolea
Fasolea este un aliment bogat în proteine care conține adesea aminoacizii necesari pentru sinteza colagenului. În plus, multe dintre ele sunt bogate în cupru, un alt nutrient necesar pentru producția de colagen.
Caju
Data viitoare când vreți o mână de nuci pentru o gustare, alegeți caju. Aceste nuci sățioase conțin zinc și cupru, ambele stimulând capacitatea organismului de a crea colagen.
Roșii
O altă sursă ascunsă de vitamina C, o roșie medie poate furniza până la aproape 30% din acest nutrient important pentru colagen. Roșiile se mândresc, de asemenea, cu cantități mari de licopen, un antioxidant puternic pentru susținerea pielii
Ardeii grași
În timp ce adăugați roșiile la o salată sau la un sandviș, puneți acolo și niște ardei. Aceste legume bogate în vitamina C conțin capsaicină, un compus antiinflamator care poate combate semnele de îmbătrânire.
Pentru rezultate și mai spectaculoase, asigurați-vă că stați departe de prea mult zahăr și carbohidrați rafinați, care pot provoca inflamații și deteriora colagenul.
Sursa foto: Pexels