STUDIU: Un ingredient comun care se găsește în carne și brânzeturi ar putea duce la artrită / INFOGRAFIC: Mâncărurile care conțin cel mai mult triptofan

triptofan, studiu, branza, artrita Sursa foto: Pixabay/stevepb

Cercetătorii de la Departamentul de Medicină al Universității din Colorado au făcut o descoperire semnificativă în ceea ce privește descompunerea triptofanului în sistemul digestiv. Acest proces de descompunere, facilitat de bacteriile intestinale, produce o substanță chimică inflamatorie care poate declanșa reacții imune care duc la artrită, transmite The Brighter Side of News.

Studiul a fost realizat de o echipă condusă de Kristine Kuhn, care conduce Divizia de Reumatologie a Universității din Colorado.

Descoperirile, publicate în Journal of Clinical Investigation, fac lumină în ceea ce privește transformarea triptofanului, un aminoacid esențial care se găsește în diverse alimente bogate în proteine.

Triptofanul îndeplinește mai multe funcții vitale în organism, printre care se numără: ajută la producția de proteine, susține dezvoltarea musculară, activitatea enzimatică și reglarea neurotransmițătorilor din cadrul sistemului nervos. În ciuda importanței sale, organismul nu produce triptofan singur; în schimb, acesta trebuie să fie achiziționat din surse alimentare.

Este recunoscut și rolul triptofanului în reglarea ciclurilor de somn.

Kuhn și echipa sa au vrut să înțeleagă cum o substanță benefică pentru organism poate fi transformată într-un catalizator al unor boli inflamatorii precum artrita reumatoidă, care afectează aproximativ 1% din populație.

Citește și: 7 alimente care conțin enzime digestive naturale

Artrita reumatoidă se caracterizează prin umflături dureroase la nivelul mâinilor și picioarelor, împreună cu potențiale deformări articulare dacă nu este tratată.

triptofan, studiu, branza, artrita
Alimente care conțin mult triptofan. (Sursa: Thrillist)

„Se știe că microbiomul – bacteriile din intestinul nostru – poate descompune triptofanul în subproduse. Unii dintre acești produși secundari sunt antiinflamatori, dar am asociat, de asemenea, unele cauze inflamatorii acestor produse”, explică Kuhn. „Suntem primii care evidențiază ce produse contribuie la inflamație și cum fac acest lucru”, a adăugat ea.

Cercetarea se bazează pe observațiile anterioare făcute la pacienții cu spondiloartrită, o afecțiune strâns legată de artrita reumatoidă, unde modificările în microbiom au fost legate de creșterea producției de indoli, produse secundare derivate din triptofan. Echipa de Universitatea din Colorado a ajuns la aceleași rezultate după teste făcute pe șoareci.

Investigațiile au arătat că prezența indolului în sistem determină dezvoltarea celulelor T autoreactive, care sunt mai inflamatorii. În plus, există o reducere a celulelor T reglatoare responsabile de menținerea echilibrului sistemului imunitar, alături de o creștere a producției de anticorpi patogeni, care prezintă proprietăți inflamatorii sporite în prezența indolului.

Cercetătorii cred că blocarea generării de indol ar putea oferi o abordare terapeutică unică pentru artrita reumatoidă și spondiloartrită.

Sursa foto: Pixabay/stevepb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *