Rațele nu ar trebui să lipsească de pe proprietățile fermierilor și gospodarilor care au condițiile necesare pentru creșterea acestor păsări.
La început sunt unele costuri cu amenajarea proprietății astfel încât aceasta să fie potrivită pentru rațe. Trebuie construite adăposturi, o baltă sau un iaz în care să se bălăcească și poate niște țarcuri. Însă aceste păsări aduc atât de multe beneficii, încât investițiile inițiale vor fi amortizate rapid, transmite Environment.co.
Vă prezentăm 10 beneficii aduse de aceste animale:
1. Produc ouă
La fel ca și găinile, rațele produc ouă, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care mulți gospodari cresc aceste păsări. Ouăle de rață sunt o opțiune sănătoasă pentru orice masă. Valoarea lor nutritivă depinde în mare măsură de regimul alimentar al raței, dar sunt adesea bogate în minerale și vitamine.
Mulți oameni preferă gustul ouălor de rață. De obicei, acestea sunt mai cremoase și mai bogate decât ouăle altor păsări de curte. În funcție de rasa și de condițiile de viață, rațele pot produce ouă pe tot parcursul anului.
2. Întrețin gazonul
Vă puteți baza pe aceste păsări acvatice pentru a curăța și întreține gazonul sau iarba de pe proprietate. Păsările mănâncă buruieni, semințe, rădăcini și plante nedorite. Rațele vor tunde, de asemenea, iarba și gazonul.
3. Elimină dăunătorii
Apetitul unei rațe se extinde dincolo de fructe și legume. Aceste omnivore se înfruptă cu gândaci, melci și insecte. Rațele sunt o metodă excelentă de combatere organică a dăunătorilor din gospodărie. Păsările consumă melci, viermi, gândaci, greieri, lăcuste și alte insecte care dau târcoale grădinii dumneavoastră. De aceea, sunt fermieri care le folosesc ca alternativă la pesticide.
Găinile ajută, de asemenea, la controlul dăunătorilor, dar, spre deosebire de rațe, sunt mai greu de gestionat și provoacă daune solului.
4. Furnizează îngrășăminte naturale
Datorită dietei lor sănătoase și diverse, găinațul de rață este bogat în nutrienți și constituie un îngrășământ excelent pentru plantele și culturile dintr-o fermă sau gospodărie.
Aceste păsări fertilizează în mod natural iarba din zonele prin care se plimbă. Mai mult, poate fi adunat gunoiul din țarcurile lor pentru a-l împrăștia acolo unde este nevoie de el.
5. Furnizează carne
Dacă intenționați să creșteți păsări de curte pentru carne, rațele sunt o alegere bună. În timp ce găinile au carne albă, rațele au carne considerată roșie, mai apropiată de carnea de vită sau de porc. Acestea oferă mai multe proteine, grăsimi și fier. În plus, carnea de rață are o aromă bogată, dată de dieta lor diversă.
6. Produc pene
Ca și gâștele, rațele au pene care sunt perfecte pentru a crea căptușeli călduroase, perne și multe altele. Penele de puf sunt stratul cel mai apropiat de pielea raței și oferă cea mai moale senzație. Cu toate acestea, colectarea penelor de rață poate fi un proces complicat.
7. Sunt inteligente
Rațele sunt animale remarcabil de inteligente. Animalele formează legături emoționale cu îngrijitorii lor. De-a lungul vieții lor, rațele se bucură de joacă, socializare și înțeleg mediul înconjurător.
8. Sunt prietenoase cu alte animale
Fiind animale sociale, rațele se bucură să fie în preajma altor rațe. Ele au nevoie de alte păsări acvatice în preajmă pentru a se menține stimulate și pentru a evita singurătatea.
Rațele sunt compatibile cu alte animale comune în gospodării. Atâta timp cât nevoile lor sunt satisfăcute, se înțeleg bine cu găinile și gâștele. Rațele pot chiar să protejeze găinile de șoareci și de alți dăunători care atacă puii sau ouăle acestora.
9. Creează atmosferă plăcută și sunt sigure pentru copii
Inteligența naturală, sociabilitatea și personalitatea prietenoasă a rațelor le fac să fie agreabile pe orice proprietate. Dacă sunt crescute în preajma oamenilor, pot fi drăgălașe și distractive, contribuind la reducerea stresului. Rațele sunt sigure în preajma copiilor – este mai puțin probabil să ciupească sau să zgârie decât găinile sau gâștele.
10. Sunt ieftin de întreținut
Dacă sunt crescute în aer liber, rațele își procură cea mai mare parte din hrană singure, mâncând insecte, melci, iarbă și buruieni. Foarte mulți proprietari de rațe, inclusiv cei care le folosesc ca alternativă la pesticide, le hrănesc o singură dată pe zi.
Sursa foto: Pixabay/pen_ash