Odată cu schimbarea bruscă a temperaturii de afară și preferințele noastre alimentare tind să se schimbe. Parcă nu mai merge o supă fierbinte sau un meniu de tipul supă, felul doi și desert. Chiar dacă mai exagerăm pe ici, pe colo, cu cantitățile, plătim scump prin disconfort abdominal imediat. Așadar, parcă nu prea merită să „greșim” prea des.
Hai să vedem ce gustări găsim, care să-ți aducă și nutrienți, să aibă și gust bun, dar să fie și ușor de pregătit:
1. Migdale crude, morcovi cruzi, castraveți murați. Chiar dacă pare ciudată alăturarea, după ce o să luați câteva guri din combinația asta de arome, o să vedeți că nu mai pare așa de ciudată.
2. Sticksuri de legume crude: morcovi, ardei, castraveți, măsline și humus. Dacă alăturați și o chiflă sau puțină lipie, deja gustarea asta seamănă cu un prânz.
3. 1-2 felii de pâine cu salată de vinete, câteva cuburi de telemea bună, ceapă verde și o roșie.
4. Salată de castraveți cu avocado, mărar, ceapă verde și lămâie. Tăiați castraveții și avocado-ul cubulețe. Amestecați totul într-un bol frumos de sticlă. Merg alături 2 crackersi sau, dacă nu v-ați mâncat făinoasele pe ziua respectivă, lăsați-le pentru a doua zi. Prea ne-am obișnuit să punem pâine la orice mâncare.
5. Sticksuri de țelină apio și unt de arahide. Tăiați câteva tije de țelină și puneți alături 2 linguri de unt. Savurați totul conștient, cu sufletul cât mai prezent în corp.
6. Știți bucățile alea de mozzarella ambalate individual de la raionul de produse pentru copii? Sunt minunate de luat cu voi pe munte, la plimbare sau în „concediul” făcut pe balcon, alături de o cană bună de cafea, câteva bucăți de mozzarella și orice legumă crudă aveți la dispoziție prin frigider. Dacă mai puneți alături și niște pesto, deja parcă vedeți steagul Greciei printre blocurile de beton.
7. Faimoasa supă rece gazpacho este și ea o alegere binevenită într-o zi caniculară. Puneți într-un robot roșii, castraveți, țelină, morcovi, ceapă, ardei gras, lămâie, puțin ulei de măsline, ierburi aromatice, sare și pătrunjel. Dacă aveți un avocado copt, o să adauge și el gust, textură și nutrienți acestei mâncări dietetice și delicioase.
8. Supă rece de castraveți cu iaurt: puneți într-un blender câțiva castraveți, iaurt mai lichid sau iaurt grecesc și lapte, mărar, sare, puțin oțet sau zeamă de lămâie, ulei de măsline. O să vă ofere atât hidratare, cât și ceva nutrienți care să vă țină de foame între două ședințe mai lungi.
9. Wrap cu brânză de capră și fasole roșie. Luați o bucată de wrap sau tortilla și puneți în ea câteva linguri de fasole roșie, câteva cuburi de brânză de capră sau orice altă brânză vă place, pătrunjel, roșie, piure de avocado sau iaurt grecesc, lămâie, ceapă verde sau țelină apio.
10. Aperitiv cu prosciutto și pepene galben. Luați o felie sau două de pepene galben și tăiați-le în bucăți potrivite. Înveliți fiecare bucată într-o felie de prosciutto. O să fie tocmai bun de savurat când vă este foame, dar vă simțiți prea plin de la atâta apă băută pentru a mânca un fel principal de mâncare.