Un pensionar din județul Iași luptă în instanță cu Casa de Pensii să îi fie recunoscuți toți anii de muncă în fostul CAP, a cărei arhivă s-a pierdut

un fost pensionar CAP isi cere drepturile in instanta cu ajutoru martorilor, in lipsa arhivei disparute a institutiei foto: facebook.com/Casa-De-Pensii-Iași

Gelu Țapu, un pensionar din județul Iași, a dat în judecată Casa Județeană de Pensii și Primăria comunei Moșna, solicitând recunoașterea a șapte ani de muncă neînregistrați oficial, perioadă în care a activat în sectorul zootehnic al fostului CAP Moșna, între 1973 și 1980, scrie publicația locală bzi.ro. Cazul ar putea marca un precedent dacă el va avea câștig de cauză. El a adus martori în instanță care ateste activitatea sa, în condițiile în care arhivele instituției s-au pierdut.

Bărbatul susține că în acei ani a muncit zilnic în sectorul zootehnic al CAP-ului, fără concedii sau zile libere, ocupându-se de îngrijirea animalelor și livrarea laptelui. Din cauza reorganizării arhivelor, documentele care atestau activitatea sa au fost pierdute, fiind comasate cu cele ale CAP-ului din comuna Cozmești.

În sprijinul său, Gelu Țapu a prezentat un martor, fost coleg, care a confirmat în instanță activitatea intensă desfășurată de reclamant, susținând că acesta lucra până la 16 ore pe zi, depășind frecvent normele planificate.

Declarația martorului

„Știu cât a lucrat el și unde a lucrat. El a lucrat la CAP din comuna Moșna, începând cu anul 1973 până în 1980. A lucrat tot anul 1973, din iarnă. A realizat numărul de norme mai mult decât cele planificate. El, mereu, făcea mai mult decât trebuia. Muncea 16 ore și reclamantul realiza un număr de norme mai mare decât cele planificate. Ocupația pe care o avea el era de îngrijitor în sectorul zootehnic, avea grijă de animale. Printre atribuții, mai avea și obligația de a livra lapte. Trebuia să preia laptele. Dimineața pleca cu căruța cu lapte și îl preda, după care se întorcea și îngrijea de animale.

Pe parcursul întregului an, se lucra și în weekend, nu existau zile libere, nici concediu nu era pe sectorul lui; animalele trebuiau îngrijite în fiecare zi. Nu putea să le lase. Oricine poate să confirme. Nici vorbă de liber de sărbători legale atunci. Referitor la arhiva de la CAP Moșna, știu că, la un moment dat, a fost unită cu cea de la Cozmești și s-au pierdut foarte multe înscrisuri, hârtii, documente”, a declarat în instanță Constantin Popa, martor în proces.

Bărbatul a apelat la instanță după ce Casa de Pensii a refuzat includerea acestor ani la calculul pensiei, invocând lipsa documentelor oficiale. Instanța rămas în pronunțare pe data de 7 mai 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *