Atunci când se vorbește despre poluare, în special despre emisiile de gaze de seră, agricultura, în special zootehnia, sunt printre primele arătate cu degetul. În contextul țintelor ambițioase ale Green Deal, găsirea unei soluții prietenoase cu mediul pentru a practica zootehnia intensivă este imperios necesară.
Ce este BioNNOMIA?
Este un proiect al cărui obiectiv este crearea unui model de gestionare pentru dezvoltarea funcționalității și bioeconomiei în zone cu valoare adăugată ridicată, prin creșterea extensivă a animalelor și transhumanță. Format din Fundația Monte Mediterráneo, Fundația Centrul de Servicii și Promovare Forestieră și a Industriei din Castilla y León (CESEFOR), Ecovalia și Universitatea din León, BioNNOMÍA
beneficiază de sprijinul Fundației Biodiversidad din cadrul Ministerului pentru Tranziția Ecologică și Provocarea Demografică (MITECO), în contextul Planului de Redresare, Transformare și Reziliență (PRTR), finanțat de Uniunea Europeană – NextGenerationEU.
Cu ocazia lansării BioNNOMIA, anul trecut, Alvaro Barrera, președintele Asociației spaniole a producătorilor ecologici Ecovalia remaca faptul că: „această creștere ecologică extensivă a animalelor este cel mai durabil model de producție, bazat pe valorificarea eficientă a resurselor teritoriale, utilizând specii autohtone, deoarece acestea sunt cel mai bine adaptate mediului, cum este oaia merină, specie
autohtonă din sudul și vestul Peninsulei Iberice. Importanța unor astfel de proiecte constă în valorizarea creșterii ecologice a animalelor, precum și în conservarea, recuperarea și promovarea transhumanței ca sistem de gestionare și utilizare durabilă a resurselor asociate acestei forme de creștere a animalelor.”
Ce-și propune, mai exact, proiectul?
De la lansarea sa, în martie 2024, BioNNOMÍA a lucrat pe diverse direcții strategice pentru a încuraja creșterea extensivă ecologică a animalelor, cu o gestionare forestieră durabilă, promovând reziliența teritoriului și transformarea mediului rural. Printre principalele obiective ale proiectului se numără:
• Evaluarea multifuncționalității și a serviciilor ecosistemice în sistemele de pășunat utilizate de ovinăria ecologică transhumantă.
• Analiza riscului de incendii forestiere și modul în care transhumanța și pășunatul ecologic extensiv contribuie la reducerea acestuia.
• Certificarea ecologică a exploatațiilor și a pășunilor montane pentru a garanta practici durabile.
• Creșterea valorii și a ofertei de bunuri și produse derivate din transhumanță.
• Dezvoltarea unor noi modele de afaceri legate de serviciile de mediu pentru a îmbunătăți rentabilitatea fermelor.
• Promovarea egalității de gen și a incluziunii sociale în mediul rural.
În ce etapă se află proiecul acum ?
Acum , la începutul primăverii, în prim plan se află promovarea bioeconomiei prin valorificarea durabilă a resurselor asociate cu creșterea ecologică a animalelor în sistem transhumant.
Echipa proiectului BioNNOMÍA se află în plină fază de pregătire pentru transhumanța din acest an, una dintre activitățile-cheie ale proiectului. În timpul transhumanței se vor efectua măsurători și analize privind calitatea solului, biodiversitatea și regenerarea pășunilor în zonele parcurse. De asemenea, se va promova certificarea ecologică a exploatațiilor implicate, întărind angajamentul față de un model productiv durabil și respectuos față de mediu.
Scopul este conservarea resurselor naturale și inovația tehnologică în mediul rural, garantând un viitor durabil pentru creșterea extensivă ecologică a animalelor și pentru transhumanță.
Proiectul BioNNOMÍA se va desfășura până în decembrie 2025 și va include diverse activități în care oile, provenite din exploatații ecologice, vor avea un rol principal.