Aproape 50 de proiecte, în valoare totală de peste 3,2 milioane de euro, depuse de către tineri fermieri din zona montană a judeţului Alba au fost selectate pentru finanţare pe măsura „Dezvoltare Rurală 30 – Instalarea tinerilor fermieri”, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de către Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Alba, transmite Agerpres.
„La nivelul judeţului Alba au fost selectate în etapa 2 de depunere – componenta montan, sesiunea 01/2023, un număr de 46 de proiecte, cu o valoare totală de 3.220.000 de euro”, se arată în comunicat.
În luna februarie, directorul OJFIR Alba, Tudor Ponoran, spunea, într-o conferinţă de presă, că judeţul Alba se situează pe locul cinci pe ţară în ceea ce priveşte numărul de cereri depuse de către tinerii fermieri din zona montană, care pot beneficia astfel de un sprijin nerambursabil de 70.000 de euro.
„Pe Dezvoltare Rurală 30 – Instalarea tinerilor fermieri, din 2 noiembrie până în 31 decembrie 2023, s-au depus 156 de cereri de finanţare pentru tineri fermieri pe zona montană. Bugetul alocat tinerilor fermieri la nivel naţional a fost de 250 milioane de euro, din care 75 milioane de euro cu alocare distinctă pentru zona montană. 11 milioane, din cele 75, sunt accesate în momentul de faţă de către fermieri din Alba, asta situându-ne pe plan montan pe locul 5 pe ţară”, a spus, la vremea respectivă, directorul OJFIR Alba.
El a explicat atunci că toate cererile de finanţare depuse trec printr-un proces de evaluare, iar cele selectate vor fi contractate.
Potrivit lui Ponoran, cea de pe Dezvoltare Rurală 30 este singura măsură forfetară unde nu este nevoie de o cofinanţare din partea fermierului.
Sprijinul este de 70.000 de euro, din care 40% tinerii fermieri sunt obligaţi să îi justifice prin investiţii în cadrul fermei. Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de implementare de minimum doi ani şi maximum trei ani sau cinci ani.
Prin această schemă de ajutor, se urmăreşte instalarea tinerilor fermieri ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole, ce va îmbunătăţi structura de vârstă a fermierilor şi va contribui la întinerirea, reînnoirea generaţiilor de fermieri, promovarea aspectelor privind protecţia mediului, agricultura ecologică, asocierea şi va contribui la consolidarea structurii socio-economice a zonelor rurale. De asemenea, se are în vedere încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural, şi în special din zona montană, de a rămâne în respectivele zone, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general.
Sursa foto: Pexels