Zeci de fermieri au participat la un simpozion la Vaslui dedicat prezentării de tehnologii pentru păstrarea apei în sol

Simpozionul Internaţional "ExplorAgra" Foto: Dreamstime/ Ecophoto

Zeci de agricultori din judeţ au participat, sâmbătă, la Simpozionul Internaţional „ExplorAgra”, dedicat prezentării celor mai moderne tehnologii pentru păstrarea apei în sol, în contextul schimbărilor climatice, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În cadrul evenimentului, specialişti din ţări precum Chile, Suedia sau Estonia, care utilizează şi dezvoltă cu rezultate bune astfel de tehnologii, au expus în faţa fermierilor vasluieni aspecte din experienţa proprie în domeniu.

“Simpozionul abordează o temă pe care noi o considerăm foarte importantă într-un judeţ preponderent agricol. Avem invitaţi specialişti din mai multe ţări, veniţi să împărtăşească din bunele practici pe care le folosesc pentru a avea randament în agricultură”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Ciprian Trifan.

Specialiştii apreciază că, în contextul accentuării în ultimii ani a fenomenelor legate de secetă şi eroziune a solului, astfel de tehnologii revoluţionare pentru agricultură sunt potrivite pentru România.

„Irigaţia prin picurare şi poliacrilamida micronizată reprezintă tehnologii complementare care pot transforma agricultura românească, adresând provocările legate de secetă, degradarea solurilor şi utilizarea ineficientă a resurselor”, a menţionat dr. ing. Eugen Enculescu.

Potrivit experţilor, tehnologiile prezentate ajută la conservarea apei, reduc necesarul de îngrăşământ, îmbunătăţesc structura solului şi reduc eroziunile cauzate de apă şi vânt, ducând la recolte mai bune şi fiind prietenoase cu mediul înconjurător.

La eveniment a participat şi un reprezentat al sectorului agricol din Oman, stat în care există interes pentru deschiderea unei fabrici care să ofere soluţii în problemele de deşertificare prin folosirea tehnologiilor de păstrare a apei în sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *