Zece granite de neratat în vacanță în Sicilia. De la cele clasice cu o singură aromă, la versiunile gourmet servite cu frișcă sau alte toppinguri

zece-granite-de-neratat-in-vacanta-in-sicilia-de-la-cele-clasice-cu-o-singura-aroma-la-versiunile-gourmet-servite-cu-frisca-sau-alte-toppinguri foto: freepik.com

Granita siciliană, inevitabilă vara când căldura devine aproape insuportabilă. Derivată de la sharbat-ul adus de arabi pe insulă, granita este un preparat greu de încadrat într-o categorie – unii spun că se mănâncă, alții, că se bea. Ce e sigur e că e răcoritor și înseamnă gheață, mai fină sau mai grosieră, mărunțită și amalgamată cu fructe, siropuri, arome de sezon. Marea diferență față de înghețată constă în faptul că nu conține lapte sau derivate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Granita tradițională însemna în general o singură aromă peste gheață, însă evoluțiile contemporane au mers mai departe. De-a lungul și de-a latul insulei, găsim acum combinații care mai de care mai interesante și mai inedite. A încerca o mică hartă a celor mai originale creații ale acestei veri ziarul La Repubblica.

La Palermo și Trapani granita e mai grosieră, cu cristale mari, aproape aspră. La Catania și Acireale – mai densă, aproape ca o înghețată. La Messina și împrejurimi, însă, e fină și catifelată.

Tuppulia – Palermo

Granita 100% naturală, în centrul orașului care este și reședința regiunii Sicilia. De la lămâie și cafea la pepene roșu, piersici, arahide și fistic. Textură echilibrată. Non plus ultra: mix de granita de pepene cu granita de fistic.

La Delizia – Sferracavallo (Palermo)

Aromele de piersică, căpșuni, pepene galben, dude – în funcție de sezon – amintesc de sharbat-ul original. Dulce, dar nu excesiv de dulce.

Rosy Bar – Modica

Propunerea verii este versiunea „cremolata”, o granita premium, cu textură extrem de cremoasă. De încercat și variantele cu smochine, dude albe și fragi proveniți din zonele limitrofe. Inedită anul acesta este și granita cu ricotta, servită cu spumă de cafea și învelis de cannoli.

Bonajuto – Modica

În patria ciocolatei de Modica, nici granita nu lasă de dorit: intensă și cu textură specială. Declinată în trei arome: lămâie, migdale, ciocolată – fiecare lucrată impecabil. Frișca conține semințe vizibile de vanilie adevărată.

Caffè Borghese – Comiso

Local rafinat, cu materie primă excelentă. Granita de migdale cu migdale prăjite deasupra și cea cu dude sunt spectaculoase. Textură cremoasă, nu foarte dulce. Cu frișcă bătută pe loc.

Ernesto – Catania

Pe faleza de la Catania e plin de granite naturale, dense, gustoase. Pe lângă cele clasice, propunerile sunt: smochine de Etna, nucă de cocos, dude, piersică, rodie, mango sicilian și fructe de cactus de sezon.

Gran Cafè Solaire – Acitrezza (Catania)

Fisticul și migdalele sunt de data asta vedetele. Pepenele galben, o surpriză plăcută.

Bar Manhattan – Mazzeo (Messina)

O surpriză într-un loc neașteptat, cu decor american în stil retro. Granite excelente: piersici plate, căpșuni, dude, cafea – toate cu textura spumoasă tipică zonei.

Antica Latteria – Messina

Adresa de referință în Messina. Cea mai bună granita de cafea cu frișcă de pe insulă. Gusturi de fructe în funcție de piață. Proprietarul, Maurizio, a inventat brioscia „della pace” – cu trei tuppi, ca să mulțumească pe toată lumea. Există frișcă din soia și brioscia vegană.

Pa.pe.rò – Salina (Insulele Eolie)

Granite delicioase, mai ales cele cu fructe. Printre care una specială, sărată: granita de ricotta cu capere confiate și pudră sărată de capere din Salina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *