Zahărul nu e întotdeauna rău/Unele alimente conțin zaharuri naturale, altele în schimb ar trebui evitate

Unele alimente conțin zaharuri naturale Foto: Pexels

Există două tipuri de zaharuri în alimente: zaharuri naturale și zaharuri adăugate. Zaharurile naturale se găsesc în mod natural în alimente precum fructe (fructoză) și lapte (lactoză).

Zaharurile adăugate includ orice zaharuri sau îndulcitori calorici care sunt adăugate alimentelor sau băuturilor în timpul procesării sau preparării (cum ar fi punerea zahărului în cafea sau adăugarea de zahăr la cereale). Zaharurile adăugate (sau îndulcitorii adăugați) pot include zaharuri naturale, cum ar fi zahărul alb, zahărul brun și mierea, precum și alți îndulcitori calorici care sunt fabricați chimic (cum ar fi siropul de porumb bogat în fructoză).

Surse de zaharuri adăugate

Cel mai adesea găsim zahăr adăugat în băuturile dulci, deserturile, gustările dulci, cafeaua îndulcită, ceaiul îndulcit și bomboanele sau alte dulciuri.

Sfatul specialiștilor este să citiți cu atenție informațiile nutriționale de pe eticheta alimentelor. AStfel veți înțelege cât de mult zahăr adăugat se află într-un aliment pe care doriți să-l cumpărați.

Zaharurile totale includ atât zaharurile adăugate, cât și zaharurile naturale. Zaharurile adăugate sunt cele pe care ar trebui să le limitați, arată Heart.org.

Orice produs care conține lapte (cum ar fi iaurt, lapte sau smântână) sau fructe (proaspete, uscate) conține niște zaharuri naturale.

Etichete care pot fi înșelătoare

Pentru produse precum zahărul granulat sau pudră, siropul de arțar sau mierea care sunt vândute ca produse alimentare separate, pot fi enumerate numai zaharurile totale. Cu toate acestea, trebuie să știți că acestea sunt 100% zaharuri adăugate.

Dacă nu există o etichetă cu informații nutriționale pe un aliment preparat în magazin sau restaurant, unele ingrediente de pe pachet sau meniu vă vor spune că produsul conține zaharuri adăugate folosind un alt nume precum zahăr brun, îndulcitor de porumb, sirop de porumb, concentrate de suc de fructe, sirop de porumb cu fructoză, miere, zahăr inversat (numit și miere industrială) zahăr de malț, melasă, zahăr neprocesat sau zahăr.

Zahăr înseamnă tot ce se termină în „oză” (dextroză, fructoză, glucoză, lactoză, maltoză, zaharoză).

Zahăr redus sau mai puțin zahăr înseamnă că produsul are cu cel puțin 25 la sută mai puține zaharuri per porție în comparație cu o porție standard a soiului tradițional.

Fara zaharuri adaugate sau fara zaharuri adaugate înseamnă că nu sunt adăugate în timpul procesării.

Nivel scăzut de zahăr este un termen care nu este definit sau permis ca o mențiune pe etichetele produselor alimentare.

Se recomandă evitarea zaharurilor adăugate

Deși zaharurile nu sunt dăunătoare organismului în cantități mici, corpul nu are nevoie de zaharuri adăugate pentru a funcționa corect. Zaharurile adăugate contribuie cu calorii suplimentare și zero nutrienți la alimente.

Cel mai mare consum de zaharuri adăugate s-a înregistrat în Statele Unite, în ultimii 30 de ani.

Reducerea zaharurilor adăugate vă poate ajuta să reduceți caloriile, să vă îmbunătățiți sănătatea inimii și să vă controlați greutatea.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *