E o perioadă complicată și în Italia, și pe planetă, și poate părea frivol să sărbătorim Ziua pastelor când prin alte locuri ale lumii cad atât de multe bombe. Dar poate tocmai din acest motiv merită sărbătorit, este un mod de a face măcar și pentru o clipă realitatea mai puțin dramatică.
Lumea întreagă sărbătorește azi Pasta Day, o zi din an care să marcheze importanța acestui fel de mâncare devenit universal. A început să se sărbătorească din 1998, iar mai bine de zece ani mai târziu, în 2010, avea să intre în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, o meritată recunoaștere pentru un preparat despre care se presupune că s-a născut cu circa 1 mileniu înaintea erei creștine. Există izvoare istorice care vorbesc despre așa zise foi de aluat numite lagane sau laganon încă de pe vremea etruscilor și a grecilor, foi care se tăiau în fâșii lungi și înguste. Restul, e istorie cunoscută.
Italienii sărbătoresc marchează astăzi simbolic ziua prin hashtagul #WorldPastaDay pe contul WeLovePasta.it de pe toate rețelele sociale. Anul trecut, aceeași inițiativă, promovată de asociații prodesionale de sector, au fost publicate peste 60.000 de posturi sub același hashtag.
16 milioane de tone de paste se produc anual pe planetă
Actualmente, datele oficiale arată că în lume se consumă anual 16 milioane de tone de paste, și doar un sfert dintre ele sunt făcute din grâu italian. Cum e și firesc, Italia este producătorul nr. 1 mondial, însă cele 1,3 milioane de hectare de grâu dur cultivat nu pot fi suficiente pentru o industrie de dimensiuni imense în acest sector. Potrivit normativelor naționale foarte stricte, în producția de paste din Italia, fie că e industrială sau artizanală, se folosește exclusiv făină din grâu dur.
Potrivit unui studiu publicat la începutul anului de ziarul La Repubblica, Italia este și primul consumator mondial de paste, consum care nu poate fi asigurat de productia internă, motiv pentru care o parte destul de importantă se importă. Și asta pentru că Italia este și un mare producător care reușește să valorizeze acest produs de top al sectorului agroalimentar pe piețele mai scumpe.
Turcia este a doua țară producătoare, după Italia
A doua țară producătoare la nivel mondial este Turcia, în timp ce pe locul al treilea se situează Statele Unite, care este și principalul exportator mondial.
Ar putea părea surprinzătoare datele de consum. După italieni, care consumă în medie 23 kg de paste uscate anual, se situează în ordine Tunisia, cu 17 kg, Venezuela, cu 15kg, și Grecia, cu 12kg.
Raportul mai indică faptul că Italia este al doilea producător mondial de grâu dur, după Canada.
Potrivit unui studiu realizat de mai multe asociații din HoReCa citat de agenția de știri Ansa, pastele cele mai consumate de turiștii străini în Italia sunt spaghetti, cu 46% dintre preferințe, față de 17% care preferă pastele scurte, penne și fusilli.
Carbonara conduce în topul preferințelor
Nici măcar nu e greu de intuit, în aceste condiții, că în topul preferințelor se plasează cunoscuta rețetă de spaghetti alla carbonara. Urmate, în top 3, de lasagna alla bolognese și pastele cu sos de roșii.
În continuare, spaghetti alle vongole, bucatini all’amatriciana, spaghetti cacio e pepe, tortellini in brodo, pasta alla norma, trofie al pesto, orecchiette con cime di rapa.
„În alegerea unei destinații turistice, experiențele gastronomice au o greutate tot mai mare. 56% din pachetele de paste produse în Italia merg la export și ajung pe mesele oamenilor în întrega lume. Iar dacă pastele italiene se bucură de atât de mult succes în toată lumea, este meritul cunoștințelor de secole ale producătorilor italieni de paste”, spune Margherita Mastromauro, președintele unei mari asociații de producători, Pastai Italiani.