Vrei să fii ferit de cancer, diabet, boala ficatului gras și boli de inimă? Nutriționiștii ne dezvăluie 6 lucruri care te pot scăpa, definitiv, de grăsimea viscerală

grasime viscerala Sursa foto: Pexels

Termenul de „grăsime viscerală” poate suna ca și ceva dintr-un manual de știință dar este, de fapt, termenul folosit în medicină pentru grăsimea care înconjoară organele interne din cavitatea abdominală. Mulți oameni doresc să reducă acest tip de grăsime, iar dietele fade și/sau drastice promit rezultate rapide. Din păcate, rezultatele lor nu se mențin, pe termen lung. Ca să reduci grăsimea viscerală este nevoie, potrivit eatingwell.com, de schimbări mici și realiste de nutriție și stil de viață.

„Grăsimea viscerală este grăsimea care se găsește în secțiunea mediană a corpului în zona din spatele mușchilor abdominali”, spune nutriționista Mandy Enright. Se găsește în apropierea organelor cum ar fi stomacul, ficatul, pancreasul și intestinele. „Spre deosebire de grăsimea subcutanată, care este grăsimea de sub piele, pe care o poți ciupi, de obicei, cu degetele sau cu instrumente medicale, grăsimea viscerală nu poate fi văzută sau atinsă, fără a face investigații imagistice”, adaugă Enright.

Crește riscul de boli de inimă, cancer, diabet și boala ficatului gras

Grăsimea viscerală este normală pentru toată lumea și poate fi benefică în cantități mici, deoarece poate fi protectoare pentru organe. Cu toate acestea, Enright afirmă că, în mod ideal, grăsimea viscerală ar trebui să constituie cel mult 10% din grăsimea totală a corpului. Un nivel mai mare de grăsime viscerală este legat de un risc mai mare de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, declinul cognitiv, diabetul de tip 2 și boala ficatului gras.

Șase lucruri care te ajută să pierzi grăsimea viscerală

„Grăsimea viscerală este, de fapt, mai ușor de pierdut decât grăsimea subcutanată, deoarece se metabolizează mai repede. Asta înseamnă că este mai probabil să arzi grăsimea viscerală pentru energie”, spune Enright. Schimbarea stilului de viață, care susține o greutate  corporală normal, este cea mai bună modalitate de a reduce acest tip de grăsime.

1.Mănâncă mai multe alimente antiinflamatorii

„Cantități mai mari de grăsime corporală au fost legate de cantități mai mari de inflamație în organism, datorită celulelor adipoase care eliberează hormoni proinflamatori numiți adipokine”, mai spune Enright. Ea afirmă că dietele bogate în alimente proinflamatorii – cum ar fi carbohidrații rafinați, carnea procesată și cele cu adaos de zahăr – pot contribui la acumularea de grăsime viscerală.

„Concentrarea pe consumul mai multor alimente antiinflamatoare, cum ar fi fructele bogate în fibre, legumele, cerealele integrale, fasolea și leguminoasele, împreună cu surse de grăsimi sănătoase și proteine ​​slabe, cum ar fi fructele de mare, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, ouăle, nucile și semințele, poate fi un prim pas important în reducerea grăsimii viscerale”, explică Enright.

2. Consumă multe de proteine

Proteina este cunoscută pentru rolul său în dezvoltarea mușchilor și creșterea sațietății. Asta poate ajuta la susținerea pierderii în greutate. Cercetările sugerează că o dietă bogată în proteine ​​contribuie la acumularea de masă musculară și ajută la reducerea grăsimii corporale. Ambele lucruri pot ajuta la creșterea termogenezei sau a ritmului cu care organismul arde caloriile. În plus, proteinele ajută la reglarea hormonilor care controlează foamea și apetitul.

Aportul de proteine ar trebui distribuit pe tot parcursul zilei. Asigurați-vă că includeți suficiente surse de proteine ​​atunci când luați masa.

3. Concentrează-te pe fibre

Fibrele rămân în stomac mai mult decât alți nutrienți, contribuind la senzația de sațietate pentru mai mult timp. Cercetări ample au arătat o legătură între consumul de fibre și reducerea grăsimilor. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fibre. În mod ideal, ar trebui să consumăm 25 g de fibre pe zi.

Fibrele sunt abundente în alimente cum sunt fructele, legumele, fasolea, leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele.

4. Mănâncă des și puțin

Cercetările sugerează că regularitatea mesei ajută la pierderea în greutate. De exemplu, un studiu a constatat că persoanele care mănâncă mic dejun, prânz și cină, la aceeași oră, în fiecare zi, au șanse mai mari de a slăbi. De asemenea, și consumul aceleiași cantități de calorii la aceeași oră, în fiecare zi, poate duce la pierderea în greutate.

Astgel, mâncatul frecvent, pe parcursul zilei, și în cantități mai mici, te poate ajuta să nu simți prea des foame.  Sau chiar foame intensă, care te determină să mănânci în exces. Dacă ai un program neregulat sau ești prea distras pentru a mânca, setează o alarmă care să-ți amintească să faci o pauză.

5. Fă exerciții fizice în mod regulat

S-ar putea să nu fii surprins să auzi că exercițiile fizice ard caloriile și pot ajuta la reducerea grăsimilor. „Trebuie să faci o combinație de activitate cardiovasculară și antrenament de forță pentru a ajuta la reducerea grăsimii corporale. Dacă faci multe abdomene în fiecare zi, nu vei scăpa de grăsime viscerală”, spune Enright. Ea reconandă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi. Mai exact, exercițiile care îți fac inima să bată, cum ar fi mersul sau alergarea pe o pantă, sunt ideale pentru a te ajuta să scapi de grăsimea viscerală.

6. Ia în considerare factorii ce țin de stilul de viață

„Alți factori de stil de viață care au fost legați de reducerea grăsimii viscerale (și a grăsimii corporale, în general) includ reducerea stresului, concentrarea pe un somn de calitate, reducerea consumului de alcool și renunțarea la fumat (sau a vapat)”, spune Enright. De asemenea, ea mai arată că somnul slab și stresul în exces pot crește secreția hormonilor care conduc la creșterea cantității de grăsime viscerală. Pe de altă parte, alcoolul și agenții cancerigeni, precum țigările, s-au dovedit a fi proinflamatorii și pot duce la creșterea grăsimii viscerale, mai spune Enright.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Daca citesti ce scrie mai sus si inlocuiesti ficatul gras cu colesterol nu este nici o diferenta. Aceasta noua nebunie cu creatorii de continut s-a ajuns sa se creeze continut de dragul continutului, iar calitatea acestuia scade in timp. La fel si cu ChatGPT care de fapt nu aduce diversitate in gandire si idei, ci mai degraba o uniformitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *