Viticultorii din Balcani, forțați să apeleze la soluții extreme din cauza caniculei: „Culegem strugurii noaptea, pentru că nu e atât de cald”

struguri eco struguri in sera sera ecologica Mihai Carbunar Bihor agricultura ecologica foto: pixabay.it

Viticultorii din Balcani sunt nevoiți să își ajusteze drastic metodele de recoltare, pe fondul unei veri fără precedent, marcată de temperaturi extreme.

În regiunea Ilok din estul Croației, strugurii sunt culeși pe timp de noapte, deoarece căldura din timpul zilei accelerează procesul de fermentație, afectând calitatea recoltei, conform Agenției Reuters, citată de Agerpres.

„Este mai bine să îi recoltăm noaptea pentru că nu este atât de cald”, explică Darko Sili, un viticultor local, care a fost nevoit să adapteze metodele tradiționale la noile condiții climatice.

„Nici măcar străbunicii noștri nu își amintesc ca strugurii să fie culeși atât de devreme”

Vesna Stajner, purtătoare de cuvânt la podgoria Ilocki Podrumi, a precizat că recoltarea din acest an se va încheia cu aproape o lună mai devreme decât de obicei, iar producția ar putea fi cu până la 30% mai mică din cauza secetei severe.

Situația este similară și în alte părți ale regiunii. În Kosovo, culesul viei a început în august, cu o lună mai devreme decât anul trecut, ceea ce a creat dificultăți pentru proprietarii de vii, care au întâmpinat probleme în a găsi culegători atât de devreme în sezon. Nebi Duraj, de la podgoria Stone Castle, din apropiere de orașul Rahovec, a subliniat că această schimbare climatică a determinat o creștere a calității vinului datorită conținutului mai mare de zahăr din struguri.

„Nici măcar străbunicii noștri nu își amintesc ca strugurii să fie culeși atât de devreme”, spune Duraj, adăugând că vinurile din acest an ar putea fi printre cele mai bune. „În următorii ani, atunci când veți căuta un vin, cereți unul din 2024”, a recomandat el.

Pe lângă provocările pentru viticultori, valurile de căldură și seceta au avut efecte devastatoare asupra altor culturi din Serbia și Bosnia-Herțegovina, inclusiv porumbul și soia, amenințând veniturile fermierilor și punând presiune pe rețelele energetice fragile din regiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *