Este o rețetă clasică din gastronomia rusească și se gătește când începe anotimpul rece. Are mult sos, motiv pentru care este ideal de servit cu o garnitură de piure de cartofi sau orez simplu. Sau chiar paste, așezate dedesubt, alcătuind astfel un fel unic. Dar nu e deloc de desconsiderat și a servi o porție de vită Stroganoff cu pâine de calitate.
Există două legende care încearcă să meargă pe urmele numelui acestei rețete: prima, că ar fi fost creată de bucătarul personal adus tocmai din Franța al contelui rus Pavel Stroganoff. A doua, că preparatul ar fi luat numele medicului care a făcut-o bine pe țarina Maria după o intoxicație cu heringi.
Se prepară în mai puțin de o jumătate de oră, din pulpă de vită, ceapă, ciuperci și smântână. Se prepară separat ceapa cu ciupercile de vită și se amestecă spre final. Cea de mai jos este rețeta tradițională, pe care unii o prepară însă folosind carne de vită, alții, de pui.
Ingrediente pentru 4 porții de vită Stroganoff
600-800 g pulpă de vită, în funcție de cât vrem să fie porțiile
2-3 cepe medii
500 g ciuperci champignon
50 g unt sau ulei
80 g smântână fermentată
50 g suc de roșii mai gros, tip passata
40 ml vodka
puțină făină
sare, piper, pătrunjel
Procedeu
Într-o tigaie antiaderentă mare, în jumătate din cantitatea totală de unt începem să sotăm ceapa tăiată felii subțiri. Când devine translucidă se adaugă ciupercile și se sotează în continuare câteva minute, până se evaporă partea lichidă. Completăm cu puțină sare.
Separat, în altă tigaie, cu jumătatea de unt rămasă, sotăm carnea tăiată cuburi mici sau fâșii subțiri, pe lung. Înainte însă o trecem puțin prin făină, o cantitate minimă, cât să nu facă bucățile să rămână compacte și să nu fie lipite între ele. Ajută la textura finală, va fi carne ușor rumenită, nu cu tentă de gust de carne fiartă.
Învârtim carnea în tigaie și când capătă minimal puțină culoare stingem cu vodka. Lăsăm să se evapore alcoolul, avem nevoie doar de efectul lui de frăgezire. Completăm și carnea cu sare și piper.
Acum se adaugă ciupercile cu ceapă peste carne și continuăm să le gătim împreună alte câteva minute, adăugând sucul de roșii.
Ar trebui să fie gata după circa alte 5 minute, la foc mic, dar depinde și de frăgezimea cărnii. Înainte să stingem flacăra, adăugăm smântâna și garnisim cu pătrunjel verde.
Se servește cald, cu garniturile de mai sus. În eventualitatea în care cineva vrea să evite carbohidrații, se poate servi cu broccoli sau conopidă gătite la vapori sau cu garnitură de dovlecei.