Viespea asiatică s-a extins în ultimii ani în zona mediteraneeană afectând ecosistemul local, dar și stupii și culturile de fructe

viespea asiatica Sursa foto: Unsplash

Lupta împotriva Vespa orientalis sau viespei asitice, o specie invazivă care decimează albinele și stupii din sudul Spaniei, se dovedește a fi insuficientă. În ciuda numeroaselor declarații ale autorităților și a eforturilor apicultorilor de a combate această invazie, s-a constatat că vara aceasta s-a produs o extindere puternică a acestei insecte nocive pentru ecosistemul local. ”Această viespe orientală este un prădător pentru o varietate de insecte, pe lângă albine, dar până în prezent nu am fost ascultați, declară apicultorii locali pentru Agroinformacion.”

Ei au cerut de la începutul anului autorizații pentru a putea instala capcane pentru capturarea reginelor de viespe asiatică, prevenind astfel extinderea acesteia și protejând stupii. „Aceste autorizații nu au fost acordate, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în alte provincii, iar acestea sunt consecințele. În prezent, există o extindere puternică a Vespa orientalis, ceea ce reprezintă un prejudiciu important pentru apicultorii din Málaga și pentru Andaluzia în general, deoarece această specie invazivă crește necontrolat acolo unde i se lasă cale liberă.”

Lunile de vară sunt cele mai problematice în ceea ce privește lupta împotriva viespei orientale, deoarece aceasta este perioada în care trebuie să-și hrănească larvele, având nevoie de proteine pe care le obține de la albine, distrugând stupii, precum și restul insectelor pe care le întâlnește.

De ce este îngrijorătoare înmulțirea viespii asiatice?

De când a fost observată pentru prima dată, s-a constatat o creștere a populației de viespi în sudul Peninsulei Iberice. Localizarea cuiburilor sale (aproape de zonele urbane și la nivelul solului) face ca această viespe să fie problematică pentru întreaga societate. La atingerea cuiburilor, se pot produce atacuri multiple, cu risc de consecințe fatale. Înțepătura sa este foarte dureroasă și poate provoca reacții alergice.

Această specie invazivă atacă, de asemenea, stupii de albine, omorându-le și reducând producția de miere. În ultimii ani, extinderea sa populațională a devenit o problemă reală pentru apicultură, dar și pentru viespea autohtonă (Vespa crabro), care trebuie să concureze pentru habitat și hrană.

Trebuie subliniat că viespea orientală poate provoca pierderi semnificative în sectorul agricol prin atacarea fructelor, lăsându-le fără valoare comercială.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *