VIDEO Procesăm 1.000 de tone de păstrăv, anual, provenit exclusiv din ferme românești / Vrem să creștem, să înlocuim importurile – Bogdan Mihalache, director de vânzări, Cooperativa „Păstrăvul din Țara Ta”

pastrav, ferme romanesti, acvacultura, procesare

Industria păstrăvului din România își extinde producția și se modernizează, în mare parte cu ajutorul fondurilor europene. Deocamdată, țara noastră este importator net de păstrăv (câteva mii de tone pe an), dar există perspectiva, ca prin investiții constante, producția internă să crească, iar importurile să scadă. Mai mulți producători români de păstrăv au format o cooperativă și intenționează să își dezvolte afacerile.

Cooperativa „Păstrăvul din Țara Ta” este formată din fermieri aflați în mai multe locuri: pe Lacul Oașa (jud. Alba), la Dejani (jud. Brașov), la Sâmbăta de Sus (jud. Brașov), la Prejmer (jud. Brașov), la Zăganu (jud. Prahova) și la Oiești (jud. Argeș). „Proprietarii acestor păstrăvării sunt cei mai mari producători din România”, a declarat Bogdan Mihalache, director de vânzări, pentru canalul Lanțul Alimentar de pe YouTube.

Produsele oferite sunt păstrăv afumat, la cald și la rece, zacuscă cu păstrăv, pastă cu trufe și păstrăv marinat. Potrivit lui Mihalache, toate produsele sunt cu conservanți naturali: „Au un termen de valabilitate mai scurt, dar totul este natural”.

Cooperativa are două fabrici de procesare, una la Prejmer și cealaltă la Slănic Prahova, ambele deschise cu câțiva ani în urmă.

Fondurile europene au ajutat Cooperativa, fiind investite în două păstrăvării: cea de pe Lacul Oașa și cea de la Dejani, suma totală fiind de peste 4 milioane de euro.

Specia de pește crescut în fermele cooperativei este păstrăvul curcubeu.

„Pentru rețete folosim condimente naturale și sare. Produsele noastre sunt vândute la târguri, dar livrăm și pentru Carrefour, este singurul mare retailer din țară unde am reușit să ajungem deocamdată. Magazine proprii avem la cele două unități de procesare, la Slănic Prahova și la Prejmer. Nu vindem la export, deocamdată abia facem față cererii interne. România importă foarte mult păstrăv și, în acest caz, noi vrem să înlocuim importurile și să vindem noi păstrăvul nostru”, a mai spus Mihalache.

Cooperativa nu cumpără păstrăv din afara țării, fiind folosit pentru procesare exclusiv păstrăvul furnizat de membri. „Păstrăv din Țara Ta” a depășit pragul de 1.000 de tone prelucrate anual.

Cooperativa a fost prezentă cu un stand la Târgul „Poftim, din România”, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Cooperativa Caprirom Sud Muntenia, în perioada 29 – 31 martie.




Sursa foto: Facebook / Pastravul din Tara Ta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *