VIDEO Fermierul Cristian Ciocan procesează prin presare la rece jumătate din producția de semințe de floarea soarelui și obține ulei bogat în minerale și vitamine, numit „high oleic” / Produsul are potențial uriaș pe piața românească

floarea soarelui, semințe, procesare la rece, ulei Sursa foto: Facebook / Cristian Ciocan

„Am venit cu ulei de floarea soarelui presat la rece, cu uleiuri aromatizate cu diferite ierburi, producem doar prin metoda presării la rece. Avem ferma noastră, în sudul județului Olt, în cadrul căreia recoltăm toată materia primă,  semințe de floarea soarelui high oleice, și obținem apoi, prin procesare, și produsul finit. Avem, așadar, un circuit închis”, a declarat Cristian Ciocan, pentru canalul de YouTube Lanțul Alimentar, la târgul organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Cooperativa Caprirom Sud Muntenia, la București, în perioada 29 – 31 martie. 

„Capacitatea instalată este de 4.000 de litri pe lună, este o linie de capacitate mică”, a precizat fermierul care produce ulei de floarea soarelui high oleic. 

Ce înseamnă high oleic?

Un ulei obținut dintr-un anumit soi de floarea soarelui este mult mai bogat în acid oleic, are un punct de ardere mult mai ridicat decât uleiul provenit din floarea soarelui convențional (n.e. – acid linoleic), plus că are un conținut de vitamine mult mai mare de vitaminele A, B, C, K, D, Omega 3 și Omega 6, decât cel clasic. 

Cristian Ciocan: „Trebuie cultivat un anumit soi de floarea soarelui high oleic, sunt anumite condiții pe care trebuie să le respecți, de exemplu nu trebuie să fie alte culturi de floarea soarelui apropiate fiindcă se produc încrucișări, dar fiind în ferma noastră reușim să respectăm aceste condiții. 

Procesez pentru a obține ulei 50% din producția totală de semințe de floarea soarelui din ferma mea, restul merge pe piața liberă ca materie primă. Sperăm să creștem acest procent. 

Dintr-o tonă de floarea soarelui obținem 300 de litri de ulei, deci randament de 30%. De aceea, prețul uleiului de floarea soarelui high oleic, presat la rece, are un preț mult mai mare decât cel rafinat, unde gradul de extracție este mult mai mare. 

Vindem în târguri cel mai des, în țară, și în magazinele din județul Olt.  Magazinele acceptă, clienții încep să se educe.

Linia de procesare este investiție proprie, dar am accesat fonduri europene pentru fermă. Au fost două motive pentru care m-am apucat de producția de ulei presat la rece: 1. am vrut să aducem un plus de valoare producției de semințe și 2. am vrut să avem și să oferim un produs sănătos.

E un ulei care poate fi folosit pentru prăjire, dar se pierde din vitamine și minerale. Cel mai recomandat este să-l folosim în stare crudă, ca să ne bucurăm de tot aportul acesta de vitamine sau minerale, sau în mâncăruri care nu necesită temperaturi ridicate de pregătire. 

Asta nu înseamnă că nu putem să prăjim în acest ulei, e mult mai sănătos decât uleiurile obținute pe cale industrială. La ora asta suntem singurii autorizați din județ, probabil că ne vor mai urma și alții exemplu, noi suntem bucuroși, nu ne e frică de concurență, de bucurăm când avem concurență.

Avem un contract cu Profi, livrăm pentru șase magazine din județul Olt”.  

România este cel mai mare producător de floarea soarelui din Uniunea Europeană, cu peste 1.200.000 tone recoltate anual, dar numai 13% din producție este acoperită de soiuri high oleice, în timp ce în Franța și în Ungaria procentul ajunge la 70%, respectiv 30%. România are cel mai mare potențial de creștere pentru segmentul high oleic, conchide furnizorul de input-uri Syngenta.




 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Facebook / Cristian Ciocan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *