Printre sutele de voluntari care au intervenit în ultimele zile la Los Angeles pentru a oferi sprijin în timpul incendiilor care au transformat în cenușă întregi cartiere ale orașului californian, în prima linie se află cunoscutul chef José Andrés, fondatorul organizației caritabile World Central Kitchen, care furnizează mese locuitorilor rămași fără adăpost, dar și pompierilor care luptă neîntrerupt împotriva flăcărilor.
View this post on Instagram
Prezența sa a fost remarcată de majoritatea covârșitoare a mass media, dat fiind că este o prezență familiară în ultimii ani ori de câte ori are loc un dezastru natural sau un conflict în urma cărora oamenii rămân pe drumuri și au nevoie de hrană.
„World Central Kitchen va servi mese calde de la 12:00 la 20:00 pentru cei afectați de incendii. Mergeți la Canoga Park sau Taft HS pentru a primi o masă de persoană. Acest serviciu va continua pe durata crizei imediate”, se arată într-unul dintre mesajele trimise rezidenților în aceste zile. ”.
Organizația a fost creată în 2010 după cutremurul dramatic din Haiti, când, deja cunoscut în Statele Unite, José Andrés a zburat la Port-au-Prince pentru a pregăti și distribui mese, apoi a lucrat cu bucătarii locali pentru a crea puncte de alimentație permanente. De atunci, misiunea ONG-ului este să gătească pentru cei care au nevoie: în Republica Dominicană, Nicaragua, Zambia, Peru, Cuba, Uganda, Bahamas, Cambodgia, Ucraina, Gaza, dar și în zonele devastate de uragane în Houston și Puerto Rico, și de incendiile care au afectat deja Vestul Statelor Unite. Sau pentru migranții din corturile de la granița cu Mexic.
„Să transformi risipa de mâncare într-o oportunitate de a mânca și a oferi mâncare”
El a povestit pentru canale media americane că ajunsese de tânăr să lucreze la Washington și acolo a devenit voluntar într-o organizație caritabilă, D.C. Central Kitchen, unde a descoperit ce înseamnă lupta împotriva risipei alimentare, despre care, spune el, stim că are legătură cu încălzirea globală.
Prima acțiune de recuperare a alimentelor neconsumate la care a participat a fost tocmai banchetul de inaugurare a primului mandat al președintelui US Ronald Reagan, în 1981. Fondatorul acestei organizații neguvernamentale era un barman, Robert Egger. El observase că nu era vorba doar despre „food waste”/risipă alimentară, ci despre pierderea de vieți omenești în contextul risipei alimentare.
Așa că, povestește Andrés, Egger a început să adune alimentele care altfel ar fi fost destinate să ajungă la gunoi și să le transforme în oportunitate pentru a da o șansă unor persoane marginalizate, salvându-le astfel, într-un anume sens, viața. Și asta pentru că îi învăța o meserie, iar acei bucătari vor fi cei care nu vor risipi niciodată mâncarea.
Totodată, după cum a povestit el, acele alimente care alfel ar fi fost aruncate au salvat vieți trasformându-se în mâncare gătită pentru persoanele fără adăpost. Iar el însuși a devenit voluntar în această organizație, apoi președinte al organizației. De-a lungul timpului, spune el, a început să înțeleagă cum acea mâncare putea deveni un agent al schimbării, al binelui. Nu irosind bani pentru a rezolva o problemă, ci investind într-o soluție.
Ajutorul în caz de dezastre a început odată cu uraganul Katrina
Și mergând așa înainte, cu toate aceste servicii care ajutau mai multe categorii de persoane, inclusiv training pentru viitori bucătari în restaurantele din Washington D.C., a venit momentul uraganului Katrina, și așa activitatea organizației s-a mutat de la oamenii fără adăpost din oraș la oamenii care au pierdut totul sau au fost evacuați în urma unor dezastre naturale. Situații în care, spune el, autorităție nu pot să acopere toate nevoile. Pompierii salvează din foc, medicii și asistentele acordă îngrijire medicală, dar mâncare cine să facă, dacă nu bucătarii?
Și cu aceste idei avea să creeze în timpul uraganului din Haiti World Kitchen Organisation, la ideea soției, care i-a sugerat că ar fi nevoie de o organizație mult mai mare și care să poată funcționa oriunde în lume și în orice moment.
Cum funcționează organizația
Reprezentanții fiecărui restaurant care se alătură eforturilor WKO, fiecare bucătar, fiecare șofer, fiecare voluntar, fiecare pilot de elicopter, ajung într-un loc fără să știe ce s-a întâmplat acolo exact și se organizează să ofere hrană celor care au nevoie. Cum asta? Folosind resurse locale, structuri locale, dar lăsând deschisă ușa localnicilor să se alăture eforturilor, pentru că ei cunosc cel mai bine realitățile. În acest fel, organizația reușește, cu o minimă organizare inițială, să prepare până la 1 milion de mese pe zi. Practic, fără să vină cu un plan bine stabilit, cu o rețetă de aplicat, ci doar adaptându-se nevoilor de moment pe baza resurselor de alimente, umane și logistice disponibile.
Citește și World Central Kitchen, ONG-ul care gătește în zone lovite de dezastre sau de război/ În aceste zile, chefii pregătesc sendvișuri pentru cei rămași fără case în Valencia