Veterinarii recomandă atenție și toleranță cu animalele de companie în zilele caniculare

animale de companie canicula recomandari evitarea caldurii in exces hidratare deshidratare foto freepik

Medicii veterinari recomandă hidratare şi hrană adecvată pentru câini în perioadele caniculare, când la nivelul solului temperaturile pot ajunge până la 70 de grade Celsius – pentru evitarea arsurilor, hipertermiei şi accentuarea simptomatologiilor unor boli în cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiace sau respiratorii, transmite Agerpres.

Potrivit specialiştilor, în perioadele cu valori termice ridicate, proprietarii câinilor trebuie să ia măsuri stricte pentru a le proteja viaţa. Sunt recomandate plimbările la primele ore ale dimineţii, pentru evitarea disconfortului termic, şi seara, atunci când temperaturile mai scad cu câteva grade.

Condiții la fel ca și pentru oameni

„Pentru animalele de companie, ne referim în special la câini şi pisici, trebuie să le asigurăm condiţiile de microclimat optime în sezonul cald, în perioadele cu caniculă pentru a preîntâmpina stările de deshidratare. Trebuie să evităm zonele cu temperaturi ridicate, spaţiile neaerisite, nu este de dorit ca animalele să fie expuse direct la aparatul de aer condiţionat.

Trebuie să le asigurăm temperaturi ca pentru noi, undeva la 24-28 de grade. Se asigură spaţii bine aerisite şi hidratare curentă. Se evită alimentaţia cu produse greu de digerat şi alimentele cu grăsimi în exces. Mâncarea, pe cât posibil să fie procesată, uşor de digerat. La câini trebuie evitate deplasările în momentele critice ale zilei, în principal vizăm perioadele răcoroase, mai ales dimineaţa şi seara foarte târziu când temperaturile mai scad. Am văzut nenumărate cazuri când proprietarii ies cu ei la plimbare, pe asfaltul încins la 60-70 de grade Celsius, li se ard pernuţele, tegumentele prin expunerea directă.

Nu mai vorbim de expunerea directă la soare când se ajunge la hipertermie şi acolo lucrurile degenerează cu deshidratare severă şi se ajunge la cazurile când trebuie să intervenim pentru a reechilibra hidroelectrolitic. Apar tulburări în special la pacienţii vârstnici unde ne putem confrunta pe lângă patologiile preexistente la pacienţii cardiaci cu patologii asemănătoare nouă”, a declarat pentru Agerpress medicul veterinar Stelian Ţigară.

Rase de câini mai predispuse la probleme când e caniculă

Sunt rase de câini care sunt predispuse în perioadele caniculare la dezvoltarea unor afecţiuni, dar, în general, majoritatea pot acuza lipsa apetitului şi un consum mai mare de apă. În situaţiile respective este recomandată o vizită la medicul veterinar.

„Suportă mai greu rasele brahicefalice, buldog francez, buldog englez şi majoritatea câinilor de peste 9-10 ani cu afecţiuni cardiace. Acolo se evită foarte clar expunerea la temperaturi mari. În general, canicula poate accentua simptomatologia unor boli, se poate discuta despre afecţiuni renale, pe fondul deshidratării şi boli respiratorii. Nu recomandăm îmbăierile în spaţii necontrolate. Până acum nu am avut pacienţi afectaţi direct de caniculă.

Majoritatea suferă din pricina temperaturilor ridicate. Proprietarii acuză lipsa apetitului câinilor, un consum mai mare de apă. Avem misiunea să vedem dacă este o patologie sau un refuz de hrană normal în condiţiile date. În anii anteriori am mai avut animale uitate să spunem prin maşină şi au fost expuse mai mult la căldură. Recomand a se evita deplasările nejustificate în perioada aceasta”, a  mai precizat medicul veterinar.

Căldura accentuează și la animale starea de nervozitate

Căldura excesivă poate exacerba starea de nervozitate a câinilor, motiv pentru care proprietarii sunt sfătuiţi să le acorde mai multă atenţie şi îngăduinţă în cazul în care comportamentul lor poate fi, la un moment dat, inadecvat. „Câinii suportă greu disconfortul termic, mai greu decât noi pentru că ştim faptul că transpiră doar prin trufă şi prin pernuţe, se adaptează mult mai greu, de aici asigurarea suportului hidric permanent. Îmi place să acord atenţie şi câinilor de pe lângă locuinţele noastre.

Este indicat să se asigure spaţii pe cât posibil umbroase şi hidratare, vase cu apă. Este nevoie de spirit civic din partea cetăţenilor, să iasă cu un vas cu apă şi să le schimbe o dată la 4-6 ore. În perioada aceasta, irascibilitatea generată de disconfortul termic la animale creşte. Proprietarii trebuie să fie mai îngăduitori. Considerăm proprietarii ca fiind foarte grijulii cu ei. La câinii fără stăpân trebuie să avem grijă, devin mai imprevizibili în perioada aceasta, dar şi la ceilalţi câini cu stăpân care sunt duşi la plimbare în parc”, a subliniat specialistul.

Pentru a evita efectele caniculei, acesta recomandă proprietarilor și respectarea programărilor la cabinet astfel încât patrupedele să nu fie expuse timp îndelungat la soare ori în spaţii aglomerate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *