Valoarea producției agricole din Irlanda s-a dublat în 10 ani, arată un raport oficial / În tot acest timp, însă, veniturile familiilor de fermieri au scăzut

culturi, PAC foto: Pexels.com/David Bartus

Valoarea producției agricole din Irlanda s-a dublat în perioada 2014-2023, conform unui raport publicat de Departamentul pentru Agricultură, Alimentație și Mediu. Documentul, intitulat Revizuirea și Perspectivele Anuale pentru Agricultură, Alimentație și Mediu 2024, oferă o analiză detaliată a performanței sectorului agroalimentar în ultimul deceniu, citată de Agriland.ie.

Sectorul agroalimentar contribuie acum cu 9% la exporturile de bunuri și asigură 6,4% din totalul locurilor de muncă din Irlanda. În 2023, peste 171.400 de persoane lucrau în acest domeniu, inclusiv fermieri de pe aproximativ 135.000 de ferme. Comparativ cu 2022, numărul angajaților a crescut cu 3,5%.

Printre cele mai valoroase produse exportate în 2023 s-au numărat:

  • Produsele lactate, cu un total de 6,4 miliarde de euro, inclusiv unt și brânzeturi, fiecare depășind 1 miliard de euro.
  • Produsele din carne de vită, cu exporturi de aproape 3 miliarde de euro.

Piețele principale pentru exporturile irlandeze

Marea Britanie a rămas principalul partener comercial, cu 38% din exporturi (6,8 miliarde de euro), urmată de țările UE (34%, adică 6,2 miliarde de euro) și restul lumii (28%, 5,1 miliarde de euro). Statele Unite și Țările de Jos s-au clasat pe locurile doi și trei, fiecare având exporturi de aproape 1,6 miliarde de euro.

Ministrul Agriculturii, Charlie McConalogue, a subliniat importanța sectorului agroalimentar pentru Irlanda: „Sectorul agroalimentar este cel mai mare și cel mai important sector exportator autohton al nostru și joacă un rol esențial în sustenabilitatea economică, socială și de mediu a Irlandei. Am văzut reziliența continuă a fermierilor și pescarilor noștri, a producătorilor și distribuitorilor de alimente, în ciuda perturbărilor și a prețurilor ridicate din ultimii ani”.

Costuri ridicate și venituri fluctuante pentru fermieri

Raportul atrage atenția asupra costurilor ridicate suportate de fermieri: prețurile inputurilor agricole au fost cu 25% mai mari în 2023 față de 2021, în ciuda unei scăderi de 7% față de anul anterior. Veniturile familiilor de fermieri au scăzut în toate sistemele de agricultură comparativ cu 2022.

În ciuda acestor provocări, valoarea producției agricole la prețuri ale producătorilor a crescut cu 53% în perioada 2014-2023, în timp ce consumul intermediar a crescut cu 51%, iar surplusul operațional cu 19%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *