Prețul primit de crescătorii de vaci din România pentru laptele livrat la procesator a ajuns cel mai mic din Uniunea Europeană, în luna aprilie, potrivit datelor Comisiei Europene consultate de G4Food.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pentru 100 de kg de lapte vândute la unitatea de procesare, un fermier român a încasat în luna aprilie un preț mediu de 44,72 euro. Cursul euro-leu a fost în aprilie 1 euro = 4,97 lei. Rezultă un preț în lei de 222,25/100 kg sau 2,22 lei/kg. 1 kilogram de lapte este aproximativ egal cu 1 litru de lapte ( 1 kg de lapte = 0,97 l de lapte ).
Rezultă un preț de 2,29 lei/litru.
Scăderea prețului la poarta fermei a fost abruptă în aprilie 2025 în comparație cu martie 2025 ( de la 47,26 euro la 44,72 euro ): – 5,4%, cel mai mare regres procentual din U.E.
În comparație cu martie 2024, a fost înregistrată însă o creștere de 6,2%. În martie anul trecut, prețul a fost 45,67 euro/100 kg.
Precizare: Acesta este prețul mediu ponderat, calculat statistic, prin prelucrarea mai multor valori raportate de industria laptelui. În România, există diferențe mari între prețurile încasate de crescătorii de vaci pentru lapte, determinate de puterea de negociere, de volumele livrate, de gradul de asociere al fermierilor. Un mic fermier din zona montană primește un preț mic, de sub 2 lei/litru, în timp ce un fermier mare, cu sute de vaci, poate primi peste 3 lei/litru.
Situația în alte state membre
Prețuri peste 50 euro/100 kg primesc văcarii din Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Lituania, Ungaria, Malta, Olanda, Austria, Finlanda și Suedia.
Între 45 și 50 euro/100 kg încasează fermierii din Bulgaria, Spania, Franța, Croația, Letonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia.
România este singura țară europeană unde prețul a coborât sub 45 euro/100 kg.
Date estimative pentru luna mai indică un preț și mai mic, de 44,04 euro/100 kg, care ne menține pe ultimul loc în UE.
Prețul mediu în Uniunea Europeană a fost în luna aprilie de 53,04 euro/100 kg.

Posibile cauze
Care să fie cauza acestei situații din fermele românești? O posibilă explicație constă în plafonarea prețurilor la alimentele de bază, printre care și lactatele, decisă de guvern, începând cu anul 2023 ( OUG 67/2023 ) și prelungită recent ( OUG 34/2025 ) până la 30 septembrie 2025.
Sunt plafonate prețurile la ”Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%”, ”Brânză telemea din lapte de vacă vrac”, ”Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame”, ”Smântână – 12% grăsime”, ”Unt până la 250 grame”.
Plafonarea prețurilor pe lanțul de producție este posibil să fi antrenat scăderea prețurilor la poarta fermei. Operatorii economici de pe lanțul de aprovizionare, obligați de guvern să plafoneze prețurile, și-au făcut calculele financiare pe seama fermierilor, cumpărând de la aceștia materia primă, laptele, mai ieftin.
O altă explicație poate consta în creșterea cantității de lapte colectată de procesatori de la ferme. Mai mult lapte colectat, preț mai mic, întrucât cererea este satisfăcută.
G4Food a informat că România deține cel mai bun procent de colectare a laptelui de vacă la nivelul UE. Pe de altă parte, trebuie precizat, din cantitatea totală de lapte de vacă produsă la nivel național, de aproximativ 4.000.000 de t, numai 1.100 – 1.300.000 de tone ajung la procesatori. O mare parte este livrată pe rețele paralele, mergând de la cele oficiale ( automate de lapte ) la cele neoficiale ( abonați, vecini, prieteni ).