Unul dintre primii fermieri din Marea Britanie care folosește tractoare autonome, fără cabină, AgXeed: Sunt viitorul. Pot funcționa până la 30 de ore la rând / În România nu a fost vândut încă un astfel de model

tractoare autonome, viitor, inteligenta artificiala, romania AgBot 2.055W4 (Sursa foto: AgXeed)

Will Mumford, un fermier din comitatul Cambridgeshire din Anglia, folosește un tractor autonom pentru a cultiva solul și un altul pentru a planta semințe, transmite BBC.

El a declarat că roboții reprezintă viitorul agriculturii, deoarece pot funcționa până la 30 de ore la rând și provoacă mai puține daune terenului.

Cu toate acestea, fermierii cred că ar trebui să scadă prețurile la aceste vehicule înainte ca mașinile convenționale să fie înlocuite în masă. Uniunea Națională a Fermierilor a declarat că salută progresul tehnologic, dar că este important să fie accesibil.

În prezent, tractoarele autonome costă între 180.000 și 320.000 de lire sterline. Modelele folosite de Will Mumford, AgXeed, sunt disponibile oficial și pe piața din România, prin intermediul Vantage România. O reprezentantă a companiei a declarat, pentru G4Food, că nu a fost vândut încă unul pe piața locală. Un astfel de vehicul va putea fi văzut la evenimentul Agriplanta, care se va desfășura la Fundulea în perioada 23 – 26 mai 2024.

Alte modele de vehicule agricole autonome sunt, însă, deja utilizate în România. Nexat, un utilaj agricol modular, autonom și foarte puternic este folosit la o fermă din Arad și în alte două locuri.

Mumford, care este, de asemenea, directorul general al unei companii care furnizează tractoare fără șofer, a declarat: „Industria, în general, este dependentă de mașinile mari și, în timp, acest lucru începe să ne deterioreze structura solului și să elimine o parte din biodiversitate.”

„Aceste utilaje sunt mult mai ușoare și mult mai blânde cu solul și sperăm că, în timp, vom putea reface structura solului și vom putea cultiva într-un mod mult mai bun și mai durabil”, a adăugat el.

Tractoarele fără șofer au aproximativ jumătate din dimensiunea tractoarelor convenționale și sunt dotate cu caracteristici precum un radar, ultrasunete și senzori, care opresc vehiculul dacă detectează un obiect.

Mumford crede că introducerea inteligenței artificiale în industrie nu va duce la scăderea numărului de fermieri.

„Le permitem [fermierilor] să cultive într-un mod mai bun, așa că eliminăm muncile banale și lente. Ei nu mai trebuie să stea pe un tractor ore în șir”, a adăugat el.

Inginerul agronom Tom Carnell crede că vor mai trece câțiva ani până când tractoarele cu inteligență artificială vor deveni o obișnuință: „Când astfel de lucruri sunt lansate inițial, este nevoie de aproximativ cinci ani pentru a deveni cu adevărat mainstream”.

Citește și: Cercetător, despre capcanele tractorului fără șofer: Distrugerea unei proprietăți sau accidentarea unui copil ar putea cauza o furtună de publicitate negativă / De ce un roi de mașini mici autonome ar putea fi mai bun decât câteva vehicule mari

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *