Uniunea Europeană vrea să oferă asistență statelor membre afectate de dezastre naturale / „Țările UE vor putea folosi fondurile nealocate din dezvoltarea rurală 2014-2020 pentru a oferi asistență de urgență fermierilor, silvicultorilor și afacerilor afectate de dezastre climatice”

subvenții agricole, APIA, fermieri foto: Dreamstime

Reprezentanții statelor membre în cadrul Comitetului Special pentru Agricultură au aprobat propunerea de a oferi sprijin suplimentar țărilor UE afectate de dezastre naturale fără precedent prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (EAFRD), transmite Consiliul European.

István Nagy, Ministrul Agriculturii din Ungaria, a explicat importanța acestei măsuri: „Uniunea Europeană le permite statelor membre care au fonduri neutilizate să reacționeze rapid și flexibil la efectele devastatoare ale recentelor dezastre naturale. Astfel, țările UE vor putea folosi fondurile nealocate din dezvoltarea rurală 2014-2020 pentru a-și reveni și a reconstrui, oferind asistență de urgență fermierilor, silvicultorilor și afacerilor afectate de dezastre climatice”.

Această propunere reprezintă un răspuns direct la dezastrele climatice recente și presupune modificarea regulamentului EAFRD. După adoptarea formală și intrarea în vigoare a regulamentului modificat, statele membre vor avea mai multă flexibilitate în a acorda suport de urgență celor afectați de dezastre naturale.

Elemente principale ale propunerii

Conform propunerii, statele membre vor putea reprograma fondurile EAFRD rămase neutilizate din perioada 2014-2020 pentru a oferi sprijin de urgență fermierilor, deținătorilor de păduri și întreprinderilor mici și mijlocii afectate de dezastrele climatice produse începând cu 1 ianuarie 2024.

Sprijinul poate fi finanțat în proporție de 100% din fondurile UE neutilizate și va fi acordat sub formă de sume forfetare, de maximum 42.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Propunerea nu modifică angajamentele bugetare existente, astfel încât măsura este neutră din punct de vedere bugetar. În plus, statele membre vor avea flexibilitatea de a introduce și consolida măsuri pentru a restabili potențialul de producție al fermelor și pădurilor afectate.

De asemenea, propunerea reduce povara administrativă atât pentru beneficiarii sprijinului, cât și pentru administrațiile naționale.

Odată adoptat regulamentul, statele membre afectate vor decide cât de multe fonduri vor mobiliza pentru a gestiona dezastrele recente, în funcție de necesitățile specifice ale fiecărei țări. Apoi, acestea vor trebui să depună modificările de program la Comisie pentru aprobare și adoptare.

Pașii următori

Propunerea trebuie să fie aprobată în plenul Parlamentului. Ulterior, regulamentul va fi adoptat formal de Consiliu, semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului și publicat în Jurnalul Oficial. Se preconizează că acesta va intra în vigoare până la sfârșitul anului.

Propunerea Comisiei este un răspuns direct la inundațiile devastatoare care au lovit Europa Centrală și de Est și la incendiile forestiere care au afectat Europa de Sud în 2024. Aceste evenimente au avut un impact major asupra populațiilor locale și au provocat pierderi semnificative în sectorul agricol și forestier.

În paralel, Comisia a propus și amendamente la reglementările care guvernează Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) și Fondul Social European Plus (FSE+), pentru perioada de programare 2021-2027, ca parte a unui răspuns mai larg al UE de sprijin pentru statele membre în urma dezastrelor climatice. Propunerea trece și aceasta prin procedura legislativă ordinară.

Totodată, Planurile Strategice PAC (2023-2027) sprijină investițiile menite să restabilească potențialul agricol sau forestier după dezastre naturale sau evenimente climatice nefavorabile, cu un buget de 93 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *