Un tânăr fermier din județul Mureș pariază în fiecare an pe cultura de porumb

Seceta de anul trecut a afectat puternic exporturile de cereale ale României; cantitatea totală exportată a fost, însă, mai mare decât în alți ani din intervalul 2006 - 2021 Seceta de anul trecut a afectat puternic exporturile de cereale ale României; cantitatea totală exportată a fost, însă, mai mare decât în alți ani din intervalul 2006 - 2021

Ovidiu Chirilă din satul Cerghizel, județul Mureș, a declarat pentru emisiunea Viața satului că în zona sa cultura de porumb beneficiază de cele mai bune condiții pedo-climatice, față de toate celelalte culturi, cele de grâu, soia sau floarea soarelui.

Satul Cerghizel este situat în apropierea orașului Ungheni, într-o zonă colinară, cu pante domoale. ”Dacă respecți întocmai tehnologia de cultură, cu porumbul aici nu dai greș. Am obținut un profit de 1000 de lei/ha în fiecare an”, a mai afirmat tânărul fermier.

La grâu, Ovidiu a obținut un profit de 500 de lei, dar recunoaște că terenurile sale nu sunt chiar cele mai bune pentru grâu.

Fratele său, Ionel Chirilă, crește vaci de lapte, vreo 80 de capete. Ionel susține că din banii câștigați din livrarea laptelui unui procesator din zonă, abia reușește să întrețină văcuțele. Fermierul încasează însă ANT, SCZ și subvenția pentru cele 40 de ha de pășune închiriată de la primărie.

Viața de fermier la Cerghizel nu e însă ușoară, ci stresantă, iar câștigurile obținute după ce onorează toate cheltuielile abia îi ajută să ducă o viață decentă, susțin tinerii fermieri.

Urmăriți mai jos reportajul AGRICULTURA LA BANI MĂRUNȚI, difuzat de TVR 1, în 29 decembrie, în cadrul emisiunii Viața satului.

Seceta de anul trecut a afectat puternic exporturile de cereale ale României; cantitatea totală exportată a fost, însă, mai mare decât în alți ani din intervalul 2006 - 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *