Un studiu a evidențiat beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale unor gustări și băuturi commune, preferate de mulți dintre noi. Cercetarea, publicată în The American Journal of Clinical Nutrition în această lună, a explorat legătura dintre o dietă bogată în flavonoide și riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD).
Abreviat NAFLD, acest termen se referă la o serie de condiții cauzate de acumularea de grăsime în ficat, întâlnită de obicei, potrivit express.co.uk, la persoanele supraponderale sau obeze. Deși în stadiile incipiente nu provoacă daune, boala poate progresa, generând daune severe ale ficatului, inclusiv ciroză, dacă nu este tratată. În plus, nivelurile ridicate de grăsime în ficat sunt asociate cu un risc crescut de complicații grave de sănătate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile renale.
Merele, ceaiul verde și ciocolata neagră sprijină sănătatea ficatului
Pentru a sprijini sănătatea ficatului și a evita riscul de a dezvolta aceste probleme de sănătate, consumul de alimente și băuturi precum merele, ceaiul verde și negru și ciocolata neagră poate ajuta. Așadar, da, te poți relaxa seara cu o cană de ceai și niște ciocolată, în timp ce te uiți la emisiunea preferată, pentru că aceste alimente lucrează în favoarea ta.
Studiul explică faptul că „au fost identificate 1081 de cazuri de NAFLD”, iar participanții care consumau cele mai mari cantități de aceste alimente bogate în flavonoide au înregistrat un „risc cu 19% mai scăzut de NAFLD” comparativ cu cei care nu consumau atât de mult. De fapt, „comparativ cu un consum scăzut, consumul ridicat de mere, ceai și ciocolată neagră a fost semnificativ asociat cu valori mai reduse ale grăsimii din ficat”.
Portocalele, strugurii și arahidele, printre sursele importante de flavonoide
Alte alimente bogate în flavonoide includ ingrediente comune de gătit și de coacere, cum ar fi pătrunjelul, ceapa, portocalele, grepfrutul, ardeiul dulce, strugurii, vinul roșu, fructele de pădure și arahidele. Conform unui studiu citat de ScienceDirect, beneficiile consumului de ceai sunt limitate la patru porții pe zi, iar în analizele bazate pe alimente, consumul mai mare de mere și ceai a fost asociat cu un risc de NAFLD mai scăzut cu 22% și, respectiv, 14%, comparativ cu un consum mai mic.
Cafeaua reduce riscul de boală hepatica
Un alt ingredient comun care poate îmbunătăți sănătatea este cafeaua. Specialiștii asociază consumul de cafea cu un risc mai scăzut de boală hepatică grasă și dezvoltarea cirozei hepatice și a bolilor cronice ale ficatului. Această băutură conține fibre solubile și polifenoli, substanțe ce acționează ca prebiotice care hrănesc bacteriile bune din intestin. De asemenea, cafeaua poate îmbunătăți motilitatea intestinală, fiind benefică pentru reducerea constipației. Iar pentru iubitorii de cafea, este bine de știut că și sortimentele instant și cele fără cofeină au aceleași beneficii.