Un startup transformă orice tractor agricol în vehicul autonom / Există o criză mondială de tractoriști / Soluția, bună pentru fermele care dețin multe tractoare convenționale

tractor, tractor autonom, tractoristi, bluewhite Sursa foto: Bluewhite

Se pare că nimeni nu mai vrea să conducă tractoare în zilele noastre. „În Statele Unite există o mare lipsă de oameni care doresc să conducă tractoare”, spune Michal Roizman, vicepreședinte la Bluewhite, o companie cu sediul în Tel Aviv și Fresno, California.

„Este o muncă foarte plictisitoare și grea: trebuie să stai în tractor timp de opt până la 12 ore conducând foarte încet. De asemenea, nu este sănătos din cauza substanțelor chimice [eliberate în timpul pulverizării agricole]. Oamenii nu vor să facă asta”, explică ea pentru Israel21c.

Nici în România oamenii nu se înghesuie să urmeze cursuri de formare ca tractorist agricol.

„În același timp, cultivatorii sunt foarte solicitați, deoarece populația mondială este în creștere. Trebuie să creăm mai multă hrană, dar nu avem cum să facem asta pentru că nu avem suficienți tractoriști”, mai spune Roizman.

Aici intervine startup-ul Bluewhite. Compania le oferă fermierilor un sistem robotic care transformă orice tractor într-un vehicul autonom. Aceasta este o soluție potrivită pentru cultivatorii care au o mulțime de tractoare convenționale și care acum au nevoie de o flotă de vehicule autonome controlate de la distanță.

Flote telecomandate

În prima etapă, tractoarele sunt echipate cu sistemul autonom Bluewhite în punctele de lucru ale companiei, apoi este cartografiat terenul fermei.

Ulterior, echipa Bluewhite instruiește clienții pentru a opera, gestiona și monitoriza de la distanță tractoarele devenite acum autonome.

tractor, tractor autonom, tractoristi, bluewhite
Tractoarele transformate de Bluewhite pot fi controlate de la distanță, de pe o tabletă.

„Oferim o soluție hardware și software pentru tractoarele existente pe care cultivatorul le are deja. Noi instalăm hardware-ul și software-ul și transformăm tractorul în unul autonom”, spune Roizman.

Citește și: Unul dintre primii fermieri din Marea Britanie care folosește tractoare autonome, fără cabină, AgXeed: Sunt viitorul. Pot funcționa până la 30 de ore la rând / În România nu a fost vândut încă un astfel de model

Compania cu 150 de angajați a lucrat cu peste 20 de mari cultivatori din Statele Unite, inclusiv nume importante din domeniul migdalelor, fisticului, strugurilor și merelor.

Roizman consideră că soluția de tractoare autonome de la Bluewhite oferă avantaje financiare semnificative pentru operațiunile agricole moderne. Un beneficiu cheie este capacitatea de funcționare non-stop a vehiculului modificat. Spre deosebire de șoferii umani care au nevoie de pauze, schimburi și perioade de odihnă, tractoarele autonome pot funcționa în permanență.

Acest lucru maximizează productivitatea, asigurând că sarcini precum plantarea, pulverizarea și recoltarea pot fi efectuate în momente optime, fără întreruperi, ceea ce duce la o utilizare mai eficientă a resurselor și a timpului.

Investiția poate fi recuperată

Un alt avantaj financiar, potrivit companiei, este reducerea costurilor cu forța de muncă. Lipsa forței de muncă și costul tot mai mare al angajării de tractoriști calificați reprezintă provocări majore în agricultură. Tractoarele autonome elimină necesitatea unei forțe de muncă numeroase pentru a opera utilajele, reducând astfel cheltuielile cu salariile.

În plus, explică ea, tractoarele autonome pot spori precizia și eficiența operațiunilor agricole. Software-ul și hardware-ul avansat permit acestor tractoare să îndeplinească sarcini cu o mai mare precizie, reducând risipa și optimizând utilizarea inputurilor, cum ar fi semințele, îngrășămintele și pesticidele. Această precizie în agricultură duce la o mai bună producție a culturilor și la o mai bună rentabilitate.

În timp, investiția în tehnologia autonomă poate fi recuperată prin aceste economii și prin creșterea randamentelor, ceea ce face ca aceasta să fie o decizie sănătoasă din punct de vedere financiar pentru cultivatorii care doresc să își îmbunătățească eficiența operațională și rezultatele financiare, notează Roizman.

„Putem reduce costurile cu forța de muncă cu 40 până la 50 la sută, ceea ce este enorm”, a mai spus ea.

Bluewhite se concentrează în prezent pe îmbunătățirea agriculturii de precizie și pe integrarea mai multor capacități de inteligență artificială.

„Cerul este limita aici. Poți adăuga doar din ce în ce mai multe capabilități de AI pentru a face mașina să lucreze și mai bine”, spune Roizman.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *