Un nutriționist explică de ce este benefic să consumi oțet de mere/ Slăbitul, reglarea glicemiei și prevenirea balonării sunt doar câteva argumente

otet de mere Sursa foto: Pexels

Se zice că un măr pe zi poate ține doctorul departe. Dar zicala se aplică și pentru o porție de oțet de mere. Cel puțin asta susține un nutriționist care vorbește despre beneficiile oțetului de mere asupra sănătății.

De altfel, influencerii și celebritățile de pe rețelele de socializare au afirmat că oțetul de mere, un lichid obținut prin fermentarea merelor, poate ajuta la slăbit, poate reduce pofta de zahăr și poate reduce balonarea. Nutriționistul Lindsey Wohlford a explicat, potrivit mdanderson.org, de ce este benefic pentru sănătate consumul de oțet de mere.

Dacă te uiți la eticheta ingredientelor de pe oțetul de mere, probabil că vei vedea unul sau poate două ingrediente: oțet de mere și apă.

„Oțetul de mere conține apă, acid acetic, carbohidrați, potasiu, probiotice și polifenoli. De asemenea, conține cantități neglijabile de micronutrienți” – Lindsey Wohlford, nutriționist

Ce conține oțetul de mere și ce efect au asupra organismului

  • Acidul acetic poate ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare
  • Probioticele stimulează bacteriile sănătoase din microbiomul nostru
  • Polifenolii sunt un antioxidant care poate reduce daunele celulare cauzate de radicalii liberi

Care sunt beneficiile consumului de oțet de mere

Oțetul de mere este subiectul multor afirmații despre sănătate care sună aproape prea bune pentru a fi adevărate.

„Din păcate, cele mai multe dintre acestea sunt false sau nu avem suficiente cercetări pentru a spune cu certitudine că sunt benefice”, afirmă Wohlford. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că oțetul de mere nu are beneficii susținute de știință.

Wohlford spune că cercetările sugerează că oțetul de mere are efecte precum:

  • susține un nivel sănătos de glucoză din sânge
  • scade nivelul colesterolului
  • susține un microbiom sănătos, datorită probioticelor pe care le conține

Riscuri pentru sănătate

Oțetul de mere este acid, așa că este important să-l diluezi înainte de a-l bea. Îl poți dilua amestecându-l cu apă sau alt lichid.

Wohlford spune că un consum regulat de oțet de mere, sau chiar și ocazional, dar dacă  nu îl diluezi, poate provoca reacții adverse, cum ar fi:

  • eroziunea smalțului dentar
  • deteriorarea mucoasei esofagului
  • deranjamente stomacale

Oțetul de mere poate schimba, de asemenea, modul în care anumite medicamente îți afectează corpul. De aceea, ideal este să discuți cu medicul tău înainte de a adăuga oțet de mere în dietă.

Dacă urmezi un tratament pentru cancer este obligatoriu, potrivit lui Wohlford, să discuți cu medicul tău dacă este sigur să bei oțet de mere.

Cum ar trebui să consumăm oțetul de mere?

Acum că știm beneficiile și riscurile oțetului de mere, să vorbim despre cum să-l încorporăm în dietă.

„În afară de riscurile notate, oțetul de mere este considerat sigur pentru consum în cantități mici”, spune Wohlford.

Poți folosi oțet de mere la gătit, în:

  • sosuri pentru salate
  • sosuri
  • marinade
  • la murare

Diluează oțetul de mere în băuturi

Dacă alegi să bei oțet de mere, diluează-l într-un alt lichid. Wohlford recomandă să amesteci nu mai mult de o lingură de oțet de mere într-o porție 225 de ml de apă, ceai sau alt lichid. Nu bea mai mult de o porție pe zi.

Alte modalități de a obține beneficiile oțetului de mere

Există și alte modalități de a obține aceleași beneficii pe care le poate oferi oțetul de mere. Mâncarea sănătoasă și alimentele integrale pot oferi organismului antioxidanți, pot aduce beneficii sănătății digestive, pot susține eforturile de slăbire, pot ajuta la gestionarea diabetului și pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol, spune Wohlford.

De exemplu, la ora mesei, încearcă să umpli două treimi din farfurie cu cereale integrale, legume, fructe, fasole, nuci și semințe. Restul de o treime poate fi compus din proteine ​​animale slabe sau proteine ​​de origine vegetală.

„Consumarea unui aliment integral sănătos, dieta pe bază de plante, oferă o modalitate bazată pe dovezi de a obține toate beneficiile utilizării oțetului de cidru de mere”, spune Wohlford.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *