În industria alimentară, multe companii încearcă să facă produsele lor mai atractive pentru consumatori. Una dintre cele mai comune metode constă în adăugarea apei în alimente, nu doar pentru a le modifica textura sau gustul, ci și pentru a le crește greutatea și a justifica prețuri mai mari.
Nutriționistul spaniol Pablo Ojeda a vorbit recent despre această practică, scrie ABC. Expertul a atras atenția asupra modului în care unele produse includ apă doar pentru a părea mai apetisante.
„De multe ori, atunci când mergem la supermarket, plătim o avere pe apă”, afirmă acesta la începutul intervenției sale. Spre exemplu, el subliniază că acest lucru se întâmplă frecvent în cazul cărnii etichetate drept „extra fragedă” sau „extra suculentă”. Dacă analizăm compoziția acestor produse, putem observa că până la 24% din conținut este apă adăugată.
Un produs este cu atât mai bun cu cât conține mai multe ingrediente reale
Ojeda precizează că această practică nu se limitează doar la carne, ci afectează și alte produse, cum ar fi untul tartinabil. „Este un exemplu clar. Un produs care conține 60% unt și 40% apă este mai ușor de utilizat, dar pentru acel 40% de apă plătești mai mult. Un produs este mai bun cu cât are mai multe ingrediente reale”, subliniază el, insistând asupra importanței citirii etichetelor înainte de a cumpăra.
Câtă apă este necesară unui organism uman în 24 de ore
Și pentru că tot s-s discutat despre apa din alimente, în timpul intervenției sale, Pablo Ojeda a demontat și câteva mituri legate de consumul de apă. De pildă, ideea că este absolut necesar să bei doi litri pe zi. „Este complet fals”, afirmă nutriționistul. El explică faptul că necesarul zilnic de hidratare nu provine exclusiv din apă în formă lichidă, ci și din alimentele și băuturile pe care le consumăm. De exemplu, fructe precum pepenele roșu conțin 90% apă, în mod natural, contribuind astfel semnificativ la hidratarea zilnică.