Un nou caz suspect de febră aftoasă în Germania / Uniunea Europeană aplică principiul regionalizării, ceea ce permite continuarea exporturilor de carne și produse lactate din fermele aflate în afara zonei de carantină către alte state membre UE

limba albastra Sursa foto: Pixabay

Febra aftoasă, o boală extrem de contagioasă, a reapărut în Germania pentru prima dată din 1988. După confirmarea unui prim caz în Brandenburg, autoritățile investighează acum un nou caz suspect în districtul Barnim, conform informațiilor furnizate de Agrarheute.com.

Un purtător de cuvânt al districtului Barnim a declarat că „animale care prezentau simptome suspecte au fost identificate miercuri”. Acestea au fost deja sacrificate, iar mostrele prelevate sunt analizate la Institutul Friedrich-Loeffler (FLI). Primele rezultate sunt așteptate joi după-amiază.

Importurile din Germania au fost deja blocate de anumite țări, cum ar fi Marea Britanie și Coreea de Sud

Ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir, a confirmat miercuri, 15 ianuarie, că, din cauza reapariției febrei afroase în Brandenburg, Germania nu mai este considerată „MKS-free” conform dreptului veterinar internațional. El a explicat că Uniunea Europeană aplică principiul regionalizării, ceea ce permite continuarea exporturilor de carne și produse lactate din fermele aflate în afara zonei de carantină către alte state membre UE. Özdemir a făcut apel și către țări terțe, precum Marea Britanie și Coreea de Sud, să accepte acest principiu.

Cu toate acestea, importurile din Germania au fost deja blocate de anumite țări, cum ar fi Marea Britanie și Coreea de Sud.

„Nu au fost identificate alte focare de infecție până în acest moment, iar autoritățile continuă să investigheze sursa bolii, care a fost depistată inițial într-o fermă mică de bivoli de apă din Brandenburg”, a declarat Özdemir. El a adăugat că, în cazul în care nu apar alte focare, impactul poate fi gestionat, iar fermierii afectați vor primi compensații financiare din partea statului.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Trebuie acordată o atenție deosebită relațiilor comerciale cu Marea Britanie, cel mai important partener comercial non-UE”

Albert Stegemann, purtătorul de cuvânt pe probleme agricole al grupului parlamentar CDU/CSU, a cerut ministrului Özdemir să ia măsuri concrete pentru a sprijini fermierii afectați. „Trebuie acordată o atenție deosebită relațiilor comerciale cu Marea Britanie, cel mai important partener comercial non-UE, unde exporturile de produse proaspete din Germania însumau anual aproximativ 840 de milioane de euro”, a declarat Stegemann.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea sprijinului pentru fermierii din zonele de restricție, mai ales în situațiile în care fabricile de lactate din Germania refuză să preia laptele.

Măsuri stricte pentru siguranța publică

Epidemia de febră aftoasă are consecințe și asupra evenimentelor publice. La ediția din acest an a Târgului Internațional „Săptămâna Verde” (IGW) de la Berlin, care începe vineri, nu vor mai fi expuse animale cu copite despicate, cum ar fi vitele, oile sau caprele. „În colaborare cu autoritățile veterinare, am decis să nu avem la fața locului astfel de animale”, a declarat Lars Jaeger, directorul IGW.

De asemenea, grădinile zoologice și parcurile de animale din Berlin vor rămâne închise până la noi ordine, ca măsură de prevenire a răspândirii bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *