Un medic stomatolog pentru copii explică de ce cariile au devenit frecvente la copii tot mai mici: „Fructul are formă de fruct. Nu este ambalat într-un recipient”

dentist copii, piure fructe Foto: Beko.ro

Isabel Catalán Campos este medic stomatolog pediatric și consultant certificat IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Profesează în diverse locații din Spania, iar pe lângă consultațiile din cabinet, se ocupă și de promovarea sănătății orale pe rețelele sociale. Pe contul său de Instagram, părinții pot găsi informații despre carii, tipuri de periuțe de dinți pentru copii, tehnici corecte de periaj etc. Într-o postare recentă, medicul a tras un semnal de alarmă cu privire la popularitatea piureurilor de fructe ambalate, devenite parte a alimentației zilnice a multor copii. Reacțiile au fost surprinzătoare pentru mulți părinți, afirmă ABC.

Cariile dentare și consumul de piureuri de fructe

„În ultimele luni, am avut la consultații bebeluși cu vârste între un an și 18 luni, care deja prezentau pete albe pe incisivii superiori și inferiori – semne incipiente de carii dentare. Analizând dieta acestor copii împreună cu părinții, am observat un element comun: consumul frecvent de piureuri de fructe ambalate”, explică medicul pentru ABC. „Am realizat această postare pentru a avertiza că aceste produse nu sunt atât de sănătoase pe cât par. Prin procesul de mărunțire, fibrele sunt distruse, iar fructele se transformă în zaharuri libere”, adaugă ea.

Aceasta nu este prima dată când specialiștii atrag atenția asupra acestui subiect. Nutriționiști și pediatri au avertizat deja că aceste piureuri sunt direct legate de obezitatea infantilă și cariile dentare.

Zahărul și impactul său asupra sănătății orale

Societatea Spaniolă de Stomatologie Pediatrică (SEOP) subliniază că „ o carie este o boală infecțioasă considerată, în prezent, o disbioză cauzată de consumul excesiv de zahăr. Practic, este o afecțiune dependentă de zahăr”. De altfel, încă din 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat cu privire la conținutul ridicat de zahăr din produsele procesate pentru bebeluși, inclusiv în piureurile comercializate în magazine și farmacii.

Cariile – o boală care poate fi prevenită

Medicul stomatolog pediatric subliniază importanța prevenirii cariilor. „Carie nu înseamnă doar o leziune dentară, ci este o boală cronică netransmisibilă. De multe ori, ni se spune că genetica și saliva joacă un rol major, dar, în realitate, obiceiurile alimentare și igiena dentară sunt esențiale. Din fericire, cariile sunt 99% prevenibile”, explică ea, în condițiile în care cariile dentare au devenit „cea mai frecventă boală cronică a copilăriei”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Periajul dentar – un obicei esențial

În acest context, prevenția este crucială. „Periajul dentar este fundamental”, spune medicul. „Discut mereu cu părinții despre cum își spală copiii pe dinți și ce pastă de dinți folosesc. De la 0 la 3 ani, se recomandă o pastă cu 1000 ppm fluor, iar cantitatea necesară este cât jumătate de bob de orez. Cum majoritatea copiilor merg la grădiniță sau școală, ideal este să se spele pe dinți de două ori pe zi: după micul dejun și după cină. Niciun copil nu ar trebui să meargă la culcare fără să-și spele dinții”.

Dacă un copil consumă piureuri de fructe la școală, trebuie luat în calcul faptul că „acest produs este producător de carii și poate conține chiar zaharuri adăugate. În plus, modul în care sunt consumate – prin suctiune – face ca resturile să rămână pe incisivii superiori, favorizând apariția cariilor”, explică medicul.

Informația înseamnă putere

Din acest motiv, Catalán Campos subliniază: „Fructul are forma lui naturală. Nu este ambalat într-un recipient. Consumul unui fruct întreg este întotdeauna cea mai bună alegere, deoarece stimulează musculatura maxilarului prin mestecare”. Totuși, medicul recunoaște că ocazional, copiii pot consuma piureuri de fructe, „așa cum mănâncă dulciuri la o petrecere aniversară. Nu este vorba de interzicerea alimentelor, ci de informarea corectă a părinților pentru a menține o dietă echilibrată și a încuraja consumul de fructe proaspete”.

Cariile dinților de lapte trebuie tratate

„Există specialiști care spun părinților că nu este nevoie să trateze cariile dinților de lapte, deoarece aceștia vor cădea. Dar nu este adevărat. Un copil de 18 luni cu carii pe incisivi îi va avea până la 6-7 ani. Cum să nu intervenim? Nu trebuie să ajungă să simtă durere la o vârstă atât de fragedă”, subliniază medicul.

De aceea, Catalán Campos recomandă ca prima vizită la medicul stomatolog pediatric să aibă loc în primul an de viață al copilului. „În acest fel, părinții pot învăța tehnici corecte de periaj și pot fi informați despre conținutul ridicat de zahăr din produsele pentru copii. Etichetarea poate fi înșelătoare și nu toată lumea știe să interpreteze corect lista ingredientelor”, concluzionează ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *