Un medic chirurg italian care suferea de diabet și hipertensiune s-a vindecat după 18 luni de dietă controlată sub supravegherea fundației Valter Longo, cercetător în domeniul longevității

dieta vegana cu intreruperi, restrictie calorica, Valter Longo, dieta longevitatii, rezistenta la insulina, risc tumoral, incetinirea imbatranirii foto: valterlongo.com

În urmă cu cinci ani, un medic chirurg din Bari, diagnosticat cu diabet și hipertensiune, a apelat la clinica fundației în încercarea de a găsi o eventuală terapie alternativă la tratamentul pe care i-l prescrisese anterior un specialist și care nu dădea rezultate.

Experiența medicului în cauză a fost povestită pentru Corriere della Sera  chiar de către directorul fundației, specialistul în longevitate de origine italiană Valter Longo. El este autorul a mai multe modele nutriționale gândite să prevină și chiar să trateze pe cât posibil bolile cronice:  „dieta longevității” și „dieta asemănătoare postului”. Prima este un model alimentar preponderent vegetal care prevede din când în când un adaos de proteine animale ușoare, inspirată în linii mari de la dieta mediteraneană. Al doilea este un regim alimentar mai strict, pe durata a câteva zile, sub control medical.

Medicamentele prescrise anterior de către endocrinolog presupuneau doze crescătoare de metformină și, ulterior, două medicamente care activează receptorul GLP-1, cunoscute pentru efectele lor asupra pierderii în greutate.

Doar că aceste medicamente nu au modificat semnificativ nici glicemia, nici greutatea corporală, iar medicul-pacient ajunsese să se resemneze cu ideea că ar putea dezvolta complicațiile severe asociate diabetului. O consecință pe care o cunoșteam bine, deoarece exact acest tip de leziune renală a provocat moartea a doi veri  ai mei care sufereu de diabet, împreună cu care am locuit după ce m-am mutat la Chicago.

„Dieta longevității” nu a fost suficientă

Astfel, nutriționistele fundației, cu acordul endocrinologului, au decis să adopte pentru pacient „dieta longevității”: un regim predominant vegan, cu adaos de pește de 3-4 ori pe săptămână. După 9 luni, glicemia și tensiunea arterială sistolică scăzuseră foarte puțin, iar pacientul continua să ia medicamente.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În acel moment, au fost adăugate trei cicluri a câte 5 zile de dietă asemănătoare postului. Această decizie a fost luată pe baza a două studii clinice randomizate – unul realizat la Universitatea din Heidelberg, Germania, pe 40 de pacienți și altul la Universitatea din Leiden, Olanda, pe 100 de pacienți. Ambele au raportat o reducere a glicemiei sau a necesității de medicamente la majoritatea pacienților după 6-12 cicluri lunare de dietă asemănătoare postului. Aceste cicluri nu se limitau doar la a controla boala, ci în cazul multor pacienți a fost înregistrată o regresie a ei.

Astfel, după doar 3 cicluri de dietă asemănătoare postului, în zece luni, glicemia pe nemâncate a pacientului a scăzut la 90, iar tensiunea arterială sistolică la 120, permițând medicilor să elimine atât medicamentele pentru diabet, cât și pe cele pentru hipertensiune. Practic, după 18 luni de la începutul tratamentului, pacientul nu mai era un pacient, ci o persoană sănătoasă. Iar efectele se mențin și astăzi, la 5 ani distanță, situația de sănătate a pacientului a rămas stabilă.

În timp ce după 9 luni de dietă vegană și pește medicul pierduse 3 kilograme, după cele trei cicluri suplimentare de dietă asemănătoare postului, pacientul slăbise 14 kg. Este însă interesant de observat că studiul olandez, dar și alte studii, au concluzionat că efectul dietei asemănătoare postului asupra glicemiei este, în mare parte, independent de pierderea în greutate.

O dietă care reușește să elimine mare parte din grăsimea abdominala și hepatică

O altă observație importantă, deși încă neconfirmată clinic, este că, în cei trei ani de după tratament, medicului din Bari i-au fost suficiente câteva cicluri de dietă asemănătoare postului pe an și o „dietă a longevității” personalizată pentru a menține glicemia și tensiunea arterială în intervalele considerate normale. Este evidentă necesitatea unor studii mai ample pentru a confirma aceste rezultate, însă cel puțin alte trei studii clinice, pe lângă cele discutate mai sus, sugerează că această dietă hipocalorică poate avea aceste efecte asupra glicemiei, masei grase și tensiunii arteriale la pacienți prediabetici și diabetici.

Aceasta înseamnă că ciclurile de dietă asemănătoare postului, ca și alte intervenții nutriționale inovative, au capacitatea de a ajuta medicii și nutriționiștii nu doar să țină sub control diabetul, ci să-l și trateze la o parte dintre pacienți, acționând asupra mecanismelor de întinerire și asupra depozitelor de grăsime abdominală și hepatică. Cu efecte benefice, apoi, și asupra hipertensiunii și a leziunilor renale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *