”În ianuarie 2023 am plantat ceapa, pe care am recoltat-o în martie/aprilie. În aprilie 2023 am plantat tomate și am recoltat până în septembrie. La finalul lunii septembrie am plantat salata, pe care am recoltat-o până în decembrie. În 8 decembrie am plantat din nou salată. 4 culturi în același solar, cu ajutorul unui îngrășământ bio”, a scris legumicultorul Danciu C. Daniel pe pagina sa de facebook.
Într-o scurtă conversație pe messenger, legumicultorul a precizat că ”2 din 14 solarii au fost cu 4 culturi și restul de 12 cu 3 culturi. 2 scurte salată/ceapă/spanac/usturoi/ și una lungă castraveți/tomate/vinete/ardei/fasole”
Un user l-a întrebat pe fermier: ”ați făcut salată în decembrie fără încălzire?”
”Salata în decembrie nu are nevoie de căldură. Doar folie agril”, i-a răspuns Daniel.
Fermierul locuiește în orașul Alba Iulia, iar solarele sunt situate în câmp, spre localitatea Șard. Culturile de legume nu sunt înscrise în agricultura bio, dar fermierul spune că utilizează fertilizant bio, insecticid bio: ”Sunt unul dintre cei mai controlați fermieri din zonă. Sunt prelevate probe aproape lunar”.
”În condițiile în care eu, în magazinul propriu, vând salata la 2,5 lei bucata și în toate hipermarketurile prețurile sunt de 3.50 lei, trebuie să fiu foarte atent ce fac, cum fac, că sunt toate controalele pe mine”.
”O cultură Bio necesită cheltuieli mari și, din păcate, lumea este mult prea săracă să poți să faci perfect bio. Folosesc îngrășământ Bio insecticid Bio sau la nevoie orice este omologat pentru cultură. Dacă o să urmăriți pe grupuri în majoritatea discuțiilor încerc să învăț fermierii sau micii producători să folosească produse omologate în dozele normale.”
Daniel Danciu are un magazin propriu, în Alba Iulia, dar vinde și altor magazine sau unor depozite de fructe și legume.