Îmbătrânirea pielii este un fenomen natural, a cărui viteză, însă, poate fi influențată, potrivit indianexpress.com, doi factori: genetici și de mediu, spune diabetologul Somnath Gupta, de la Yashoda Hospitals Hyderabad. Însă, dr. Gupta precizează că și anumite alimente ar putea fi de vină.
Alegerile alimentare pot contribui la îmbătrânirea prematură a pielii
„Factorii de mediu includ dieta, somnul, stresul și activitatea. Deși nu există un singur aliment care să provoace, în mod direct, îmbătrânirea pielii, anumite alegeri alimentare pot contribui la îmbătrânirea premature, datorită impactului lor asupra sănătății generale și asupra pielii”, a explicat dr. Gupta.
De ce anumite alimente pot contribui la îmbătrânirea prematură a pielii?
Potrivit medicului dermatolog Kritu Bhandari, de la Clinica Orijine, există câteva motive pentru care anumite alimente pot contribui la îmbătrânirea premature a pielii sau o pot fixa.
- Alimente inflamatorii: Alimentele bogate în zaharuri, grăsimi nesănătoase și carbohidrați procesați pot provoca inflamații ale corpului. Această inflamație poate accelera îmbătrânirea pielii, rezultând riduri și piele mai puțin elastică.
- Radicali liberi: Unele alimente, atunci când sunt gătite la căldură mare sau expuse la aer pentru o perioadă lungă de timp, creează molecule dăunătoare numite radicali liberi. Acestea vă pot dăuna celulelor pielii și colagenului, făcându-vă să arătați mai în vârstă.
- Sensibilitate la soare: Anumite alimente, cum ar fi țelina și citricele, conțin compuși numiți psoraleni care pot face pielea mai sensibilă la lumina soarelui. Acest lucru poate crește riscul de arsuri solare și de deteriorare a pielii.
5 alimente care îți pot îmbătrâni pielea mai repede
Diabetologul Gupta și dermatologul Bhandari au stabilit un top al alimentelor ce îți pot îmbătrâni premature pielea.
Alimentele bogate în zahăr pot favoriza ridurile
Consumul excesiv de zahăr poate duce la un proces numit glicație, în care moleculele de zahăr se leagă de fibrele de colagen și elastină din piele, făcându-le rigide și mai puțin flexibile. Acest lucru poate duce la riduri și piele lăsată, a explicat dr. Gupta.
Alimentele procesate și prăjite descompun colagenul din piele
Aceste alimente conțin adesea grăsimi nesănătoase și niveluri ridicate de sodiu, ceea ce poate duce la inflamații în organism. Inflamația cronică poate accelera îmbătrânirea pielii prin descompunerea colagenului și a elastinei.
Carnea procesată, cum ar fi slănina și cârnații, conțin produse finale de glicație avansată (AGE), potrivit Dr. Bhandari, adăugând că aceste AGE pot accelera îmbătrânirea pielii prin deteriorarea colagenului și elastinei.
Alcoolul, băut în exces, poate deshidrata pielea
Consumul excesiv de alcool vă poate deshidrata pielea, ducând la uscăciune și linii fine. „De asemenea, poate dilata vasele de sânge, provocând roșeață și un aspect roșu, care poate deveni permanent în timp”, a spus dr. Gupta.
Grăsimile saturate și trans pot deteriora bariera naturală ce protejează pielea
Alimentele bogate în aceste grăsimi nesănătoase pot favoriza inflamația și pot deteriora bariera naturală a pielii, făcând-o mai susceptibilă la factorii de mediu precum radiațiile UV. „Grăsimile trans găsite în alimentele prăjite și procesate pot declanșa inflamația și, prin urmare, eliberează stresul oxidativ”, a spus dr. Bhandari.
Cofeina poate usca pielea
În timp ce consumul moderat de cofeină este în general sigur, consumul excesiv poate duce la deshidratare, care poate duce la o piele plictisitoare, uscată și cu aspect îmbătrânit, potrivit doctorului Gupta.