Ulei de măsline cu etichete duble. O mare firmă de catering de la Bari, care câștigase mai multe licitații, este cercetată de procurorii de la Milano că ar fi furnizat sticle de ulei cu etichete false unor cantine ale poliției și armatei

ulei de masline falsificat ancheta Italia foto: ladisaristorazione.it

În atenția procurorilor de la Milano se află în aceste zile și o mare companie din domeniul serviciilor de catering, Ladisa, de la Bari. Aceasta este acuzată că ar fi furnizat unor cantine ale unor unităților de poliție și armată sticle de ulei cu eticheta falsificată, scrie ziarul Corriere della Sera. Ar fi vorba, spun procurorii, de un mecanism vechi și bine pus la punct, de „reducere a costurilor”.

Mai exact, ar fi fost vorba de sticle pe ale căror etichete originale apărea inscripția Penny, peste care ar fi fost aplicate etichete false inscripționate cu brandul Sapio și care prezentau uleiul din sticle ca fiind „ulei de măsline extravirgin, originar din UE” sau ulei 100% bio de origine italiană, extras prin metoda la rece. Adică uleiuri de calitate pretins superioară. Și nu doar produsul în sine ar fi fost altul decât cel indicat pe etichete, ci și datele de expirare.

„Un mecanism fraudulos bine pus la punct”

Acuzația formulată de procurorii de la Milano împotriva firmei din Bari este de fraudă în livrările publice și fals. Ele vizează cinci directori de la Ladisa și doi de la Compagnia Olearia Italiana srl, producătorul mărcii „Sapio”, al cărei nume apărea pe etichetele false.

Vezi detalii

Conform contractului, Ladisa trebuia să furnizeze poliției ulei extravirgin de măsline, inclusiv de origine UE, provenit din agricultură ecologică „în proporție de cel puțin 60%”, și pentru forțele armate ulei „obținut exclusiv din măsline naționale de orice soi” în proporție de cel puțin 40% din agricultură ecologică.

Totuși, potrivit procurorilor din Milano, uleiul furnizat ar fi fost cu totul diferit. Ancheta a condus, la începutul lunii decembrie, la percheziții și confiscări de marfă în cele două companii, iar procurorii susțin că ar fi dezvăluit un „mecanism fraudulos bine pus la punct” care permitea livrarea unui ulei complet diferit ca și calitate, cu scopul evident de a reduce costurile.

Cotidianul citat a cerut un punct de vedere din partea companiei Ladisa, însă fără succes.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *