Cea mai importantă investiţie din domeniul irigaţiilor din judeţul Tulcea din perioada post-decembristă se află în procedură de licitaţie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar conducerea filialei teritoriale a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) speră ca, anul viitor, ministerul de resort să aloce fondurile pentru execuţia lucrărilor, transmite Agerpres.
Directorul ANIF Tulcea, Emil Constantinescu, a declarat marţi, în timpul şedinţei Colegiului prefectural, că proiectul de reabilitare a amenajării de
irigaţii Peceneaga-Turcoaia-Măcin vizează modernizarea a trei staţii de pompare şi a circa 12 kilometri de canale, în urma lucrărilor urmând ca 14.200 de hectare să beneficieze de udări.
„Este una dintre cele mai mari şi complexe lucrări, cuprinde o staţie de pompare care ridică apa din Dunăre la 70 de metri şi o dă pe platoul din Turcoaia. Există o plutitoare care trebuie refăcută, o navă foarte mare pe care sunt şase motoare de 3 megawaţi cu nişte conducte de 2,2 metri prin care te poţi plimba cu un Duster. Această lucrare are toate etapele arse, trebuie să se decreteze constructorul şi aşteptăm finanţare anul viitor”, a afirmat Constantinescu.
El a mai spus că valoarea totală a investiţiei care se va realiza în amenajarea Peceneaga-Turcoaia-Măcin este de 353 de milioane de lei.
În momentul de faţă, ANIF Tulcea are în derulare două proiecte prin Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii, finanţat de la bugetul de stat, reabilitarea unor staţii de pompare din Babadag, proiect realizat în proporţie de până la 33%, respectiv reabilitarea amenajării de
irigaţii Sud-Razelm, proiect realizat în proporţie de peste 25%.
Valoarea totală a celor două lucrări este de peste 81 de milioane de lei, cu tot cu TVA, iar suprafaţa care ar putea fi irigată la finalul proiectelor este de peste 27.800 de hectare.
Emil Constantinescu a adăugat că proiectele se realizează în funcţie de bugetele alocate, sistemele de irigaţii devin funcţionale, în unele cazuri dacă şi investiţiile începute de agricultori sunt realizate, iar programul naţional a demarat în anul 2017.