Trucuri pentru a evita balonarea, atunci când mănânci fructe

femeie balonare Sursa foto: PxHere

Nu există fructe care ar trebui evitate. Niciuna nu poate fi etichetată drept „nerecomandată”, deoarece toate au beneficii mari, datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți. Potrivit vogue.com.au, este vital să mănânci trei până la cinci bucăți de fructe pe zi, indiferent de tipul fructului ales. Totul este să respecți câteva trucuri menite să te ajute să nu te balonezi.

Nu există reguli universale cu privire la problemele nutriționale – ceva bun pentru o persoană poate fi supărător pentru alta – dar  există anumite fructe care te pot face să te simți balonat și plin de gaze. Explicația este simplă: fructele au zaharuri precum fructoza și sorbitolul, iar acești doi nutrienți pot provoca inflamații și gaze. De asemenea, fructele conțin și fibre, de care avem cu toții nevoie pentru o funcționare sănătoasă a intestinului, dar atunci când sunt consumate în exces, acestea pot duce la o îngreunarea digestiei, provocând balonare și gaze.

Află ce fructe provoacă balonare

Sursa foto: Pexels

Trebuie să observăm ce și cum mâncăm și cum ne simțim după aceea. Adevărul este că există anumite fructe care, în general, pot produce mai multă inflamație. De exemplu, merele, bananele, strugurii și smochinele au niveluri mai mari de zahăr (fructoză) și nu tot acest zahăr poate fi absorbit pe deplin, provocând inflamații, fapt ce duce la balonare.

Trebuie să mâncăm lent

Deși această regulă de aur trebuie respectată întotdeauna, în cazul fructelor care produc balonare, este obligatorie. Este vorba despre a mesteca mult aceste fructe pentru a ajuta la digerarea întregii lor fructoze. De asemenea, este foarte important să mănânci încet, să bei suficientă apă și să fii cu ochii pe alte alimente care ar putea contribui la balonare.

Amestecă-le cu chefir

Dacă ți se pare că unele fructe sunt greu de digerat, o opțiune este să le combini cu probiotice, cum ar fi produsele lactate fermentate, deoarece, într-o oarecare măsură, ajută la reglarea florei noastre intestinale. Poți adăuga fructele în chefir sau iaurturi naturale.

Bea o infuzie caldă, după ce ai mâncat fructe

Anumite condimente, precum oregano, scorțișoară, fenicul, mentă, ghimbir, frunză de dafin și salvie au efect eupeptic, ceea ce înseamnă că ne măresc sucurile gastrice și, ca urmare, îmbunătățesc digestia. Încearcă să le infuzezi și să bei această infuzie, caldă, după ce mănânci fructe ce produc balonare.

Învață să gestionezi momentul balonării

Balonarea, ca urmare a faptului că am mâncat fructe, variază de la o persoană la alta. De exemplu, regula nescrisă care ne sfătuiește să nu mâncăm fructe după prânz sau cină este, mai degrabă, una individuală, decât o lege universală. În cazul unor persoane cu digestie mai lentă, fructele rămân în stomac mai mult timp și produc mai multe gaze sau balonare. Depinde de cât de echilibrată este flora ta intestinală și dacă ai vreo patologie digestivă. Ideal ar fi să consumăm fructe la micul dejun, pentru că ne dau energie, și după-amiaza, nu foarte târziu, pentru a evita balonarea seara și pentru a preveni creșteri mari ale glicemiei.

Mănâncă mai multe banane

Bananele sunt pe lista fructelor care pot provoca balonare. Este adevărat că acest fruct are mai mult zahăr decât altele, dar este zahăr intrinsec, sănătos. Ideal ar fi să mâncăm o banană pe zi, pentru că acest fruct este bogat în potasiu și triptofan, un precursor al serotoninei (hormonul „fericirii”).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *