Dacă ai poftă de o înghețată, nu e nimic mai bun decât să o prepari acasă. Totuși, se poate întâmpla ca atunci când deschizi cutia cu înghețată să observi o peliculă subțire de gheață deasupra. Deși nu este periculoasă, această „brumă” poate transforma o înghețată cremoasă – în special una făcută în casă – într-una apoasă, iar gustul ei inițial se va schimba. Iată ce trebuie să faci pentru ca înghețata să nu se acopere cu cristale de gheață.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
De ce apar cristalele de gheață în înghețată
Acest fenomen apare deoarece, odată scoasă cutia din congelator chiar și pentru scurt timp, stratul de deasupra începe să se topească, fiind în contact direct cu aerul.
Când punem apoi cutia înapoi în congelator, această parte topită îngheață din nou – dar separat față de restul înghețatei –, transformându-se în ace de gheață.
Ce putem face pentru a preveni acest lucru
Păstrează cutia de înghețată cu capul în jos în congelator. Astfel, partea care s-a topit se va aduna în capac, iar gheața se va forma acolo, nu pe suprafața înghețatei.
O altă variantă este să nu mănânci direct din cutie. Ia doar porția de care ai nevoie – cu o lingură specială pentru înghețată sau taie o bucată –, apoi pune imediat cutia înapoi la congelator. În felul acesta eviți ca înghețata să înceapă procesul de topire și reînghețare care duce la formarea cristalelor.
Cristale de gheață apar și pe parcursul procesului de congelare
După ce ai preparat înghețata o pui repede în congelator, dar când vrei să o mănânci observi că a are ace de gheață în compoziție. Acest lucru se întâmplă pentru că apa din ingredientele folosite s-a separat și a înghețat.
Ce ai de făcut
- Atunci când prepari înghețata, adaugă puțin alcool (nu și dacă le-o vei da copiilor), ceea ce va ajuta la menținerea cremozității compoziției.
- Amestecă la fiecare jumătate de oră în cutia în care ai pus înghețata. Astfel vei omogeniza permanent compoziția și va rămâne stabilă până când va fi congelată complet.
Cu aceste trei secrete simple – două pentru procesul de producție al înghețatei și unul pentru păstrarea corectă în congelator – vei putea savura o înghețată de casă, cu ingrediente sănătoase și un gust apropiat de produsul pe care îl cumperi din magazin, dar fără aditivi și conservanți.