În unele filme și seriale, precum „Fight Club” sau „Breaking Bad”, am văzut cum au fost creați explozibili cu ajutorul unor ingrediente disponibile în bucătărie. Acest lucru este posibil în realitate. Chiar dacă poate părea ciudat, există un element comun pe care îl au produsele de patiserie sau bomboanele și combustibilii pentru rachete militare – glicerina.
Glicerina este utilizată în alimente ca îndulcitor sau conservant, precum și în fabricarea nitroglicerinei, o componentă esențială a explozivilor precum dinamita, dar și a anumitor combustibili pentru rachete (potrivit producătorului de armament german Rheinmetall).
Gelatina, care se găsește în mod obișnuit în produse alimentare precum bomboanele gumate și jeleuri, este utilizată în fabricarea munițiilor ca stabilizator pentru explozivi.
Sorbitolul, un alcool din zahăr utilizat în mod obișnuit în produse alimentare precum guma fără zahăr, poate fi folosit și ca precursor în producția anumitor tipuri de combustibil pentru rachete, potrivit ScienceDirect.
Nitroceluloza, derivată din celuloza care se găsește în materialele vegetale, este un ingredient-cheie în combustibili pentru rachete și explozibili. Deși celuloza nu este în mod direct un ingredient alimentar, este un compus care se găsește în diferiți aditivi și suplimente alimentare, cum ar fi cei utilizați ca agenți de îngroșare sau stabilizatori.
O altă substanță folosită în domeniile agrifood și militar deopotrivă este nitratul de amoniu. Acesta este utilizat în principal pentru două scopuri majore: ca fertilizant și în producția de explozibili.
Nitratul de amoniu este un îngrășământ foarte eficient, datorită conținutului său ridicat de azot, un nutrient esențial pentru creșterea plantelor. Este utilizat pe scară largă în agricultură pentru a îmbunătăți fertilitatea solului și a sprijini creșterea plantelor, în special a cerealelor și a altor culturi care necesită mult azot.
Totodată, acesta este un ingredient-cheie în fabricarea explozivilor industriali, în special în explozivul ANFO (Ammonium Nitrate Fuel Oil), care este utilizat în minerit, construcții și demolări controlate.
Nitratul de amoniu este cel care a provocat explozia masivă de acum patru ani din Liban. La 4 august 2020, o cantitate mare de nitrat de amoniu depozitată în portul Beirut a explodat, provocând cel puțin 218 decese, 7.000 de răniți și pagube materiale în valoare de 15miliarde de dolari.