Trei cazuri de toxiinfecţie alimentară la Vaslui / Persoanele au consumat ouă de raţă

Toxiinfecție almentară după consum de ouă de rață FOTO: Freepik
Autorităţile sanitare din judeţ au demarat o anchetă epidemiologice după ce trei persoane dintr-o familie din comuna Todireşti au suferit o toxiinfecţie alimentară în urma consumului de ouă de raţă, transmite Agerpres.
Potrivit directorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, în urma anchetei epidemiologice care este în derulare s-a stabilit că familia a consumat mai multe produse, iar alimentul în comun la toate persoanele, a fost reprezentat de ouăle de raţă achiziţionate de o vecină, fără să se cunoască de la cine şi fără să existe un bon sau o dovadă a achiziţiei.
“În urma consumului persoanele afectate acuzau o stare generală de rău, specifică unei simptomatologiei de toxiinfecţie alimentară au fost internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, în secţia de boli infecţioase. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Simptomele pot să apară după 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella. În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă iar deshidratarea atât de accentuată, încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide şi electroliţi intravenos. S-au identificat la locuinţa familiei cojile ouălor consumate, urmând să se efectueze analize cu scopul identificării agentului cauzal”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Ponea.

Ouăle de rață pot fi contaminate cu bacterii

Şeful DSVSA Vaslui a subliniat riscurile în cazul achiziţionării de produse alimentare din locuri neautorizate şi de produse neverificate sanitar veterinar, precizând că ouăle de raţă nu sunt acceptate la comercializare în pieţele agroalimentare şi că nu se recomandă folosirea acestora în sosuri sau maioneze care nu sunt supuse tratamentului termic, întrucât riscul de a fi contaminate cu Salmonella este foarte mare.
“Se recomandă fierberea îndelungată a ouălor de raţă şi gâscă şi evitarea folosirii acestora în maioneze. Ouăle de raţă pot fi contaminate cu bacterii. Raţele adoră să se scalde în apă murdară şi în noroi. De aceea, dacă ouăle de raţă nu sunt curăţate şi depozitate corespunzător, pot să transmită boli. Aceste ouă pot fi menţinute la temperatura frigiderului pentru câteva zile, dar dacă sunt ţinute la temperatura camerei, trebuie să fie consumate în câteva ore”, a menţionat Ponea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *