Transparența etichetelor alimentare. Cea mai mare organizație a agricultorilor italieni, Coldiretti, apropiată de guvernul Meloni, a lansat o campanie de semnături pentru ca pe etichete să fie trecută și proveniența ingredientelor, nu doar locul de prelucrare finală

agricultorii-italieni-exercita-presiuni-asupra-organismelor-europene-pentru-o-mai-mare-transparenta-privind-etichetele-alimentare foto: efsa.europa.eu

Agricultorii italieni exercită presiuni asupra organismelor europene pentru o mai mare transparență pe etichetele alimentare, într-o acțiune de lobby pentru ca pe etichete să nu mai apară doar locul unde a fost produs un aliment, ci și locul de unde provin ingredientele. În acest sens, sunt invocate ca argument date privind siguranța alimentară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Alimentele și băuturile provenite din străinătate sunt de opt ori mai periculoase decât cele produse în Italia, potrivit unei analize a datelor oferite de EFSA, autoritatea europeană pentru siguranță alimentară. Analiza a fost realizată de Coldiretti, cea mai mare organzație a cultivatorilor direcți din Italia, apropiată guvernului Meloni, și prezentate în cadrul unui eveniment organizat sâmbătă, relatează agenția Ansa. Potrivit analizei, 5,6% dintre produsele agroalimentare importate prezintă reziduuri chimice neconforme, comparativ cu doar 0,7% în cazul celor de origine italiană.

Datele au fost prezentate cu ocazia zilei naționale a „Made in Italy”, organizată de Fundația Campagna Amica în piețele țărănești din întreaga țară. Evenimentul a fost gândit și ca o continuare a campaniei pentru introducerea obligativității menționării originii ingredientelor pe toate alimentele vândute în UE. În acest scop a fost demarată și o strângere de semnături pe aceeași temă.

Coldiretti vrea ca produsele alimentare să nu mai poată fi etichetate ca fiind produse local dacă ele conțin și ingrediente de import

„Este un patrimoniu național care trebuie protejat”, explică Coldiretti, referindu-se la riscurile asociate cu actualele norme vamale, care permit produselor străine să fie etichetate ca „100% italiene” după o simplă prelucrare finală.

Astfel, jambonul produs din pulpe de porc olandeze poate fi vândut ca produs italian, iar semifabricatele din China ajung să fie folosite în conserve de fructe și legume. Acest fenomen este agravat de lipsa controalelor la nivel european. Se estimează că mai puțin de 10% dintre produsele agroalimentare importate din afara UE sunt supuse verificărilor fizice privind siguranța alimentară, controalele fiind adesea limitate la documentația însoțitoare.

Organizația a nominalizat portul din Rotterdam ca exemplu de controale inadecvate, ceea ce permite intrarea necontrolată a oricărui tip de marfă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *